Ресурси для створення віртуальних виставок. Наш досвід.

 Мінливе сьогодення диктує сфері культури нові принципи роботи. Бібліотеки як ніхто мають бути гнучкими до цих змін. Тож давайте поговоримо про віртуальні виставки та які ресурси для їхнього творення є загальнодоступними для бібліотекарів. 

Говоримо про презентацію Power Point та Google презентації. Онлайн ресурси для створення презентацій Crello, Canva і їм подібні. Мобільні додатки Video Sound Editor, YouCut - Video Editor та Text on Photo.



     Одним із перших і найпростіших способів створення віртуальної виставки є презентація Power Point збережена у відеоформаті "відео MPEG-4". (Як це зробити: Файл - зберегти як - обираємо місце збереження готової презентації - у графі "тип файлу" змінюємо з презентація Power Point на відео MPEG-4 і зберігаємо). Чи не кожеш вміє працювати з цією програмою, знає її фішки, анімацію й переходи, а  наповнення виставки залишає вам місце для фантазії. 

Що варто зауважити для роботи у такому форматі: до кожного слайду варто виставити час показу і автоматичний перехід через ... секунд, не вкладати забагато візуальних ефектів (все ж це виставка, а не презентація). На етапі збереження у відеоформаті пам'ятати, що для цього комп'ютеру треба буде трішки більше часу ніж для звичайної  презентації. Для прикладу, свої віртуальні виставки ми оформлюємо без зайвої анімації, а зосереджуємо увагу на книгах, які презентуємо.

Приклад віртуальної виставки створеної для нашої бібліотеки.


 Якщо ж у вас на робочому комп'ютері немає пакету Microsoft, то можна скористатися Google презентацією або онлайн ресурсами.


     Google презентація доступна всім власникам акаунту в гугл. Заходимо у браузер Chrome і у верхньому правому куті екрану, біля кружечка з першою літерою вашого акаунту натискаємо на "Додатки Google", гортаємо вниз і знаходимо "Презентації".


Натискаємо і вам відкривається величезний список із загальнодоступних готових презентацій. Щоб створити свою власну: у правому нижньому куті екрану натискаємо на різнокольоровий плюсик (при наведенні на нього спрацює підказка). А далі все як у звичайній презентації. Єдина поправка - ви не зможете зберегти роботу у відео форматі. Та то не проблема, натискаєте: файл - опублікувати в інтернеті, виставляєте час переходу між слайдами і публікуєте. А посилання з вашою роботою поширюєте в соцмережах, блогах, сайтах тощо.

Якщо ж цей варіант з якоїсь причини вам не до вподоби, то використайте онлайн ресурси Crello, Canva тощо. У гугл пошуку вводимо "створити презентацію онлайн" і обираємо з запропонованих варіантів. Але... одна з проблем цих сайтів у тому, що на етапі збереження вже готової презентації у вас можуть попросити оплату за завантаження. Crello надає 5 безкоштовних завантажень на місяць, у Canva є платні і безкоштовні дизайни. Отож, перш ніж щось робити переконайтеся, що ви обрали безкоштовний шаблон. Canva збереже вашу презентацію як PDF документ, у Crello більше форматів для збереження на вибір.

Робота через мобільні додатки Video Sound Editor, YouCut - Video Editor та Text on Photo.

    Тут важливо, щоб ваш смартфон/планшет мав достатньо ресурсів для опрацювання цих програм. Телефони/планшети останніх 4 років випуску - зможуть працювати з ними без проблем, старіші - можуть "провисати" чи й взагалі не працювати з зазначеними програмами. Вказані програми необхідно попередньо завантажити за допомогою вбудованого Google Play маркету.



Video Sound Editor - швидка програма за допомогою якої ви можете вирізати звук зі вже наявного відео і замінити аудіодоріжку на свій варіант. Це програма помічник на випадок, якщо ви створили віртуальну виставку у відео форматі і виявили, що виникли проблеми зі звуком. У будь-якому місці, без прив'язки до робочого комп'ютера чи вихідного файлу, ви можете виправити помилку і відновлений файл загрузити на ваш інфопортал. 

YouCut - Video Editor - програма, що допоможе змонтувати виставку з наявних матеріалів. Тобто, перш ніж з нею працювати ви повинні створити кадри (зображення у форматі ipg.) своєї майбутньої виставки. Вона працює за принципом "склеювання" наявних зображень у один відео ряд. Звісно, підготовка віртуальної виставки через YouCut - Video Editor потребує попередньої підготовки на сторонніх ресурсах, це трішки довше ніж за допомогою комп'ютера, але якщо немає іншого вибору - працювати реально.

Щоб підготувати матеріали для YouCut - Video Editor можна використати додаток Text on Photo чи будь-який інший редактор, який може на заданому фоні додати обкладинку книги і текст анотації до неї. За допомогою Text on Photo можна створити кожен елемент віртуальної виставки, а YouCut - Video Editor зробить із них відео вашої віртуальної виставки. 

Ми зосереджуємо увагу на цих трьох додатках (Video Sound Editor, YouCut - Video Editor та Text on Photo), оскільки вони інтуїтивно зрозумілі, для роботи з ними не потрібно додаткових знань, лише уважність, здатність читати та грам терплячості.


А якими ресурсами користуєтеся ви для створення віртуальних виставок?
Діліться у коментарях! Нам буде цікаво почитати!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами