Школа комп'ютерної грамотності. Що треба мати, щоб запустити проєкт?

 Одним із перших проєктів нашої бібліотеки стала Школа комп'ютерної грамотності. Ми багато міркували перш ніж запускати її діяльність, зважували всі "за" і "проти". Отож, що треба від бібліотеки, щоб мати такий проєкт у своєму багажі?

Що таке "Школа комп'ютерної грамотності"? Які технічні ресурси треба мати? Кураторство проєкту і планування. Розширення проєкту.

Школа комп'ютерної грамотності - це навчання основам поводження з персональним комп'ютером та його можливостями, а також мережею інтернет. Аудиторія: люди старшого віку та пенсіонери.
Головні проблеми з якими стикаються бібліотеки, перш ніж запустити таку діяльність:
- технічне забезпечення закладу;
- куратор проєкту;
- планування роботи курсу;
- графік занять;
- кількість учасників.

Технічне забезпечення закладу

Школа комп'ютерної грамотності у нашій бібліотеці розпочала роботу з 4 комп'ютерами. Для проєкту, що користується неабиякою популярністю - це мало. У кращому випадку дві особи за один прилад. Звісно, це стало перешкодою на шляху до повноцінного функціонування школи. Але ми знайшли вихід:
- зробити 2 групи навчання на різний час;
- при наборі учасників запитувати і записувати, хто має власний ноутбук чи ноутбук є в дітей/онуків і є змога брати його з собою на заняття;
- перетасувати всіх бажаючих таким чином, щоб всі, в кого немає свого комп'ютера, займалися на нашому.

Якщо ж у вашому закладі взагалі немає комп'ютерів, ви можете розпочати курси виключно для тих учасників, які мають власну техніку. Це звужує коло претендентів, але при відсутності інших перспектив - краще щось, ніж нічого.

Куратор проєкту

Другий крок - куратор: людина, яка відповідатиме за діяльність курсу, плануватиме заняття, роботу з учасниками, графік занять, всі адміністративні моменти пов'язані з курсом.  Тут є дві можливості: куратор проєкту працівник бібліотеки і куратор-волонтер. Чи є у вашому закладі людина, що змогла б вести такі заняття? Якщо ні, чи знаєте ви когось, хто міг би? Заняття буде вести важко. Ваш куратор не повинен мати ілюзій, що працювати з людьми старшого віку простіше.
Ця людина повинна буде віддавати до 2 годин свого часу на заняття (якісне групове заняття в годину, то міф: 4 роки досвіду дають нам змогу говорити про це впевнено), готова до безкінечних перепитувань і уточнень, консультацій тощо. 
Знайдіть таку людину і проєкт вже ваш!

Планування роботи курсу

Ваш куратор повинен розуміти - переважна більшість його майбутніх учнів не засвоюватимуть тему за одне заняття: два-три заняття з однієї теми - золотий еталон. Навчання у школі має включати в себе як базову роботу на ПК так і роботу в мережі. На першому вступному занятті куратору доречно було б розпитати учасників, чого вони б бажали навчитися. У 70 % випадків йому скажуть за передачу показників через інтернет, оплату комунальних та банкінг. У 30 % - соціальні мережі. Будьте готові розширювати горизонти свого курсу! Зважайте на побажання учасників і отримаєте максимально налаштованих на результат людей.

При плануванні нашої роботи з курсом ми розділили весь прогнозований час навчання на два тематичні блоки: "База" і "Інтернет" - по 5 тем на кожний блок. Обов'язково варто вести список зареєстрованих слухачів - це дасть змогу куратору орієнтуватися, хто з учнів може відставати з теми через відсутність на попередньому занятті.
Приклад плану занять Школи ком'ютерної грамотності за 2017 рік.

Графік занять і кількість учасників

Навчання у нашій школі відбувалося двічі на тиждень, не більше 10 осіб на потоці. Ви ж вільні орієнтуватися на свою технічну спроможність та ресурсоможливості вашого куратора. 

Неочікувані виклики й можливості

Куратор проєкту має бути готовим, що від набору до набору до нього приходитимуть  люди з різним рівнем знань, потребами і бажаннями. А ще з мільйоном+ запитань з теми навчання і ні. 
План занять від одного набору буває зовсім не підходить для іншого і варто все переробити під нові реалії. З нашого досвіду: план роботи коректується завжди! Якісь теми зникають за непотрібністю, а інші входять у програму курсу.

Будьте готові до розширення програми навчання: спочатку до вас прийдуть люди, які прагнутимуть навчатися працювати за ПК, а наступного набору частина з них повернеться зі смартфонами і запитанням, як його максимально використовувати.

Якщо гнучко реагувати на потреби своїх користувачів - нові проєкти і форми роботи з'являються самостійно. Головне бути готовими до викликів та мати наснагу реалізовувати неочікувані ідеї!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами