Як написати грантову заявку? Вижити і отримати досвід.

    

Цьогоріч наша бібліотека на просторах інтернету віднайшла пост від House of Europe про інфраструктурний грант №3. Що це за грант? Це можливість для вашої бібліотеки отримати кошти на сучасну, потужну техніку, якої так бракує для роботи. 

Та звісно не все так просто. Спочатку варто придумати проєкт на реалізацію якого підуть гроші та написати грантову заявку😇.

Ви просили розповісти про наш досвід ми розповідаємо. 

 


     Вимоги до інфраструктурного гранту цього року це реалізація онлайн проєкту. Тобто ваш проєкт і наші грантові потреби мають стосуватися роботи в інтернеті. Тільки техніка! Проектор з екраном (про який ми всі так мріємо) не допоможе працювати онлайн, на відміну від потужного ноутбука. І це той поріг через який ви повинні поміркувати чи переступати. Чи готові ви працювати на онлайн аудиторію? Якщо так, то глибоко вдихніть і занурюємося!

     Наша перша порада на цьому епаті: оберіть платформу на якій реалізовуватимете майбутній проєкт (Facebook, You Tube, Instagram, Pinterest тощо) і обміркуйте, які можливості вона вам дає


- Що нового ви могли б створити на Facebook? Які ресурси для цього використали б? Створення події, інформування про неї, онлайн-трансляції з вашого заходу, пости на сторінці?

- Чи готові ви творити естетичний фото-контект для Instagram? Хто і які пости творитиме? Яка концепція вашої роботи з цим ресурсом і як ви його використаєте?

- Підготовка, зйомка, монтаж не лякають вас? Можливо пора задуматися про You Tube?

- Ви добре знаєте Zoom, Meet і подібні майданчики? Любите спілкуватися на живо та маєте про що розповісти? Вперед!

    Після обрання платформи починається найважче придумати проєкт. Що і для чого ви хотіли б створити? Яка ваша мета? Якої техніки для цього не вистачає? Чи достатньо у вас знань для втілення тої задумки, що сяйнула? 

    Та найголовніше ваш проєкт повинен вам подобатися! Ви витрачатимете на нього багато сил, плекатимете як дитя і не повинні "перегоріти" ним.

    Наша бібліотека обрала You Tube як перспективну платформу з якою цікаво працювати. А концепцію проєкту віднайшли в тому, що нас турбує в сьогоденні. У нас великий річний проєкт 50 відео для його реалізації. Ми обміркували всі ризики, що готує нам сучасність: як ми працюватимемо, якщо буде новий локдаун? Що ми покроково будемо робити в межах проєкту? Який у нас резервний план і чи будуть у ньому зміни? Скільки часу потрібно на підготовчі етапи? Що нам не вистачає для цього проєкту, щоб втілити його самостійно? Чи маємо ми достатньо знань?

     Розпишіть проєкт для себе. Знайте про нього все, майте мотивацію, підкріпіться дослідженнями, щоб впевнитися, що ви на правильному шляху. Обдумайте, яка техніка вам необхідна? Знайдіть її приклади і створіть кошторис.

    Після цього ще раз уважно перечитайте всі інструкції, які дає грантодавець. Переконайтеся, що ваш проєкт підходить. Перечитайте інструкції знову. Вони ваш орієнтир: у них вже розписано, що ви повинні розповісти і показати про свою організацію, проєкт на аргументацію кошторису.

     Пора готувати грантову заявку.

     Першопочатковий, прекрасний і вивірений, текст нашої заявки не пройшов символьні обмеження. Будьте уважні до кількості символів, які вказані у формі! Не переходьте грань. Ми скоротили всю заявку майже на третину. Залишили лише основне, важливе на нашу думку. Це було важко, бо все важливе! МИ ж хочемо виграти той грант!

     Уважно заповнюйте поля, не спішіть, переконайтеся, що все добре, дійдіть до кошторису і…. виявіть, що він у вас у ворді, а треба іксель😆. Впадіть у море відчаю, потім сядьте і зробіть ту табличку. Так було з нами😊. Кошторис треба подавати у форматі .xlsx. Ніхто не любить іксель.

     А далі дрібниця — погодьтеся на опрацювання ваших даних і відправляйте! Головне не в останній день прийому.

     Звісно, ніяких гарантій, що ваш/наш такий чудовий (у наших очах) проєкт сподобається експертам, його вирішать підтримати і дати на нього фінансування. Можливо, вся ваша/наша багатотижнева робота «прогорить» і буде марною. Але…

Це досвід!

І…

Стукайте і вам відкриють!

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами