You Tube канали письменників і про письменників.

 Платформа You Tube багата різноманітними каналами. У цьому морі легко загубити справжні перлини - канали, що їх ведуть зарубіжні й українські письменники. Слухати як про свою діяльність говорять залюблені в неї люди - це завжди цікаво й інформативно! Тож сьогодні ми поділимося каналами авторів за якими слідкує наша бібліотека і бібліотекарі.


Трійка зарубіжних авторів

"The Eolian" та "Patrick Rothfuss" - канали про діяльність американського письменника-фантаста Патріка Ротфусса, автора поки недописаної трилогії "Хроніка вбивці короля" (написано дві книги: «The Name of the Wind» та «The Wise Man's Fear»). Українською мовою вийшла перша книга трилогії "Ім'я вітру". У друці "Страх мудрого чоловіка" та "Брама зі скелі."
Ротфусс знаменитий тим, що фанати "хронік" чекають на завершення улюбленої історії вже більше 10 років. Він активно веде підкасти, на його каналі багато відео що стосуються як творчої діяльності автора, так і всякої всячини. Мова каналу - американська англійська, субтитри лише англійською. Інколи він не лізе в кишеню за гострим слівцем. Щоб зрозуміти, наскільки для людина занурена у світ, який створила, можна переглянути відео прокарбування монети, яка діє на сторінках трилогії What Is the Status of Book Three? Pat Rothfuss Answers!.


Neil Gaiman - канал Ніла Ґеймана: знаного і  улюбленого автора для багатьох  українців. Ніл Ґейман - англійський письменник-фантаст, автор численних романів, графічних новел, коміксів та кіносценаріїв. Українською вийшло безліч робіт автора. Має яскраво впізнаний стиль: химерне поєднання реального світу та вигаданого, між якими стираються всі грані. You Tube канал автора присвячений як публічним читанням "Кораліни" так і власним інтерв'ю. Зрідка відбуваються прямі трансляції з можливістю поставити своє запитання автору. Мова каналу - британська англійська, субтитри - англійські.


Brandon Sanderson
канал американського письменника-фантаста Брендона Сандерсона. Автор став відомим завдяки написанню трилогії "Народжені туманом" та завершенню циклу  Роберта Джордана "Колесо часу" після смерті автора. Українською мовою вийшов його роман "Шлях королів". Сандерсон активно веде канал, багато часу приділяє питанням "авторської кухні": як творити світ, прописувати характери героїв, причиново-наслідковий зв'язок тощо. Мова каналу - американська англійська, субтитри - англійські.

Українські автори

Фантастичні talk(s) - новий і гарячий проєкт п'яти українських авторок: Ірини Грабовської (дилогія "Леобург"), Світлани Тараторіної ("Лазарус"), Наталії Матолінець ("Керамічні серця", трилогія "Варти у грі" тощо), Дарії Піскозуб ("Машина") та Наталії Довгопол ("Шпигунки з притулку Артеміда", "Мандрівний цирк Сріблястої пані"). Проєкт лише стартував, але вже має перше відео Фантастичні talks: Шістки, кістки та Netflix Лі Бардуго. Авторки планують щомісяця збиратися на каналі для обговорення якоїсь цікавої теми.  Мова каналу - українська, субтитри - відсутні.
















Neil Gaiman


Андрій Новіков - канал молодого українського письменника, автора двох книг "Останній спадок" та "Аномалія" Андрія Новіка (псевдонім). Пише у жанрі трилер, детектив, наукова фантастика. Канал поки не дуже активний, у ньому публікують переважно буктрейлери до книг та відео з проєктів над якими Андрій працював колись. Мова каналу - українська, субтитри - відсутні.






Max Kidruk - канал українського письменника у жанрах тревелоги, технотрилери Максима Кідрука, автора "На Зеландію!",  "Бот", "Твердиня" тощо.  На каналі публікуються відео з презентацій книг, буктрейлери, лекції в межах проєкту "Квантум" - циклу науково-популярних лекції про світ і світобудову, щоб краще зрозуміти фізику. Слухати презентації книг Кідрука - це слідкувати за мистецтвом як до презентації книги додати різноманітні наукові дослідження і факти і подати їх так легко й цікаво, що час минає непомітно. Також Макс зрідка викладає відео зі своїх мандрів далекими країнами. Мова каналу - українська, субтитри - відсутні.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами