Російські письменники, що підтримали війну в Україні. Частина 1.

Душі, після смерті, дається 40 днів, щоб примиритися з новою реальністю, осягнути її; ми зачекали трішки більше і вирішили проаналізувати, хто ж з публічних персон відкрито підтримав війну в Україні. Отож, сьогодні говоримо про російських письменників, "ерудовану еліту", "цвіт нації", "кращих із найкращих", які  не змінили своєї позиції. 





"Літературних покійників" на світовій арені варто знати поіменно.

Коли розпочалася війна, замаскована під "спецоперацію", українці наївно чекали, що росіяни, як неіснуюча в природі нація, згуртуються проти того жахіття, яке творила їхня армія на території сусідньої суверенної держави. Багато в кого були живими ілюзії про "братній народ", інші ж покладалися на людяність, треті - на дотримання міжнародного законодавства, та як бачимо - орді закон неписаний.

28 лютого 2022 року, під шквалом критики про ганьбу російському народу та їхньому президенту, пізно вночі у групі "Звёзды над Донбассом" на платформі соцмережі Вконтакте з'являється відкрите звернення учасників міжнародного літературного фестивалю "Зірки над Донбасом". Ну як "міжнародного", це  сильно сказано, бо ж насправді його учасниками були вічні заглядачі в рот путіну й грандіозні письменники ЛНР і ДНР (сподіваюся ви вчуваєте іронію).

У вказаному зверненні пропутінські маріонетки, отримавши на щі від керівництва, що так довго мовчали про свою громадянську позицію (5 днів минуло як не як), голосно кричать про підтримку "спецоперації". Навіть емблемку в стилі СРСР склепали до тексту: виглядає вбого, але як вже є. З текстом звернення українці з міцними нервами можуть ознайомитися тут, нас же цікавлять власне "зірки", які його підписали.

Звернення осяяли своєю дланню 78 особини. Список здається довгим і певно що солідним, якщо не почати розбирати, а що то власне за "письменники". Аналіз - це зло, але допомагає бачити коріння, а воно тут специфічне і явно проглядається. 

Бібліотекарі як професіонали своєї справи перші помітять при знайомстві зі списком: імена, у переважній більшості, маловідомі, тож ми не говоримо про мастодонтів російської літератури. 

Друге, що узріє пильне око, 85% з них - фантасти, і не просто, а творці бойової і альтернативної фантастики. А далі починається цікавіше, бо ж 50 % цих людей видавалися в серії "Армада" московського видавництва і точно знайомі одне з одним, ба більше - відвідували одні й ті ж літературні заходи. Серед них добра частина службовців росгвардії (міліція), які мали змогу на літературній ниві розкривати свою схильність до насилля. Простежуються і родинні зв'язки деяких індивідумів: ми віднайшли 4 родини у переліку підписантів. Дивний збіг, але скажите, лишаються ще 50 %.

Не суперечимо, лишаються, і ми пошукали про них інформацію, бо ж, як відомо: що раз потрапляє в інтернет лишається там навічно. Решта "зірок" зі списку, направду розчаровують убогістю творчої ниви. Пояснимо детальніше. Це члени "Союзу писателей ДНР", і похвалитися їм особливо нічим. 

"Союз писателей ДНР" - безхребетна організація, що виникла на місці Спілки письменників і сповідує давній принцип СРСР: ми підпишемо все, що скаже влада, лиш не чіпайте нас, бо ми люди творчі. Список "союзу" тут.  Хоча, маємо зазначати, що серед них є гарячі прихильники "руського міра", а такі щури, як відомо, йдуть за російським кораблем. З ними розібралися. 

Ви запитаєте, а ЛНР де? Направду, існує "Союз писателей ЛНР", та в цьому зверненні чомусь наявний лише один екземпляр з організації: 14 річна дівчинка-школярка - авторитетне джерело підтримки. Що інтригує, звернення підтримали й люди про яких немає достовірної інформації, хто вони, і навіть є такі, що до письменницва мають діло як коза до баяна.

Ми пішли далі і проаналізували віковий фактор: 90 % люди віком за 50 років, тобто мали "щастя" жити в несправедливо зруйнованому СРСР і почувають з того велику ностальгію. Вік, до речі, чудовий показник, бо  реальної перспективи піти на фронт захищати "Донбас, який бомбили 8 років", у вказаних осіб немає, "поза загрозою", тож можна підписувати. Певно так думали "письменники ДНР", поки не зіткнулися з богами ЗСУ.

Повертаємося до книг.

Бібліотекарі завжди намагаються не допускати у свої книгозбірні графоманів, мертвий вантаж на стелажах, який рідко беруть читачі. А ще ми чітко розуміємо: нічого не буває поза політикою, а особливо література. Наразі, нам дісталася робота: вишукати і відправити на макулатуру окремих персонажів, бо ж вони не мають права лишатися в українських бібліотеках. 

Впевнені, ми виконаємо це завдання на відмінно!

Перелік осіб, що підписали звернення, з віковим фактором, і додатковими вказівками, де ми вважали це важливо:



Сергей Лукьяненко (53 р)
Роман Злотников (58 р)
Олег Дивов (53 р)
Андрей Лазарчук (64 р)
Евгений Лукин (72 р)
Евгений Щепетнов (60 р)
Мария Семёнова (63 р)
Михаил Атаманов (46 р)
Алексей Абрамов (росгвардієць, невідомо)
Ирина Андронати (56 р, гадина родом з Одеси)
Виктория Балашова (56 р)
Ксения Баштовая (36 р)
Андрей Белянин (55 р)
Кирилл Бенедиктов (53 р)
Фёдор Березин (62 р)
Светлана Бондаренко (63 р)
Юрий Бурносов (52 р)
Владимир Васильев (54 р)
Сергей Волков (52 р)
Мария Волкова (не відомо що за птаха)
Евгений Гаркушев (50 р)
Алексей Гравицкий (43 р)
Анна Долгарева (34 р, Харків)
Алексей Евтушенко (65 р)
Людмила Евтушенко (невідома птаха)
Андрей Ермолаев (63 р)
Виталий Забирко (70 р, гадина родом з Донецької обл.)
Андрей Земсков (54 р)
Елена Баззаева (50+ р, чиновниця-зрадниця з ДНР, не письменниця)
Иар Эльтеррус (Йегуда Бен-Йосеф) (56 р)
Павел Иевлев (52 р)
Дмитрий Казаков (47 р)
Вячеслав Ковалев (50+ р)
Александр Конторович (65 р)
Александр Кофман (діяч терористичного угруповання ДНР, не письменник)
Дмитрий Лазарев (46 р, росгвардієць)
Дарина Лысакова (30+ р, Донецьк)
Андрей Мартьянов (49 р.)
Надежда Маслова (не відомо що за птаха)
Анна Матвеенко (50+ р., Донецьк)
Алексей Маштаков (60+ р., Донецьк)
Денис Мурашкевич (50+ р.)
Иван Наумов (51 р., росгвардієць)
Карина Павлючкова (30+ р., Донецьк)
Ольга Пасько (50+ р.)
Антон Первушин (52 р.)
Елена Первушина (50 р.)
Катерина Полеводова (44 р., Донецьк)
Анна Ревякина (39 р., Донецьк)
Владислав Русанов (56 р., Донецьк)
Михаил Савеличев (53 р.)
Фаина Савенкова (13 р., Луганськ)
Георгий Савицкий (41., Донецьк)
Антон Свириденко (51 р.)
Таисия Севрюкова (20+ р.)
Светлана Севрюкова (не відомо що за птаха)
Андрей Синицын (61 р.)
Сергей Слюсаренко (66 р.)
Татьяна Столярова (38 р, ведуча «Россия-24»)
Кирилл Судаков (56 р.)
Злата Тебиева (не відомо що за птаха)
Михаил Тырин (51 р.)
Елена Хаецкая (59 р.)
Сергей Чекмаев (49 р.)
Макс Черепанов (46 р.)
Сергей Шилов (51 р.)
Юлия Андреева (53 р.)
Александр Петерсон (55 р.)
Андрей Земляной (58 р., Донецьк)
Юрий Мори (49 р.)
Михаил Афонин (48 р, Донецьк)
Дмитрий Белов (не відомо що за птаха)
Виталий Пищенко (70 р.)
Пётр Кулаков (47 р, адвентист сьомого дня)
Василиса Павлова (48 р.)


Земля скловатою їм і їхнім творінням.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами