Світові митці на боці України

Україна має міцну підтримку іменитих акторів, режисерів, художників, письменників, що висловили свою позицію проти війни розв'язаною росією на нашій території. Потужна еліта талановитих авторів з перших днів голосно, на багатомільйонну аудиторію, сказали: "Ми з Україною!"

     Наразі українці три місяці у війні, світова підтримка пройшла випробування часом, закалилася у двобоях з російською аудиторією. Тож почнімо дякувати майстрам слова за віру в Україну і нашу правду!


     Найперше хочеться відзначити закордонні видавництва, що припиняють продавати права на переклад книг у росію: найбільший у світі видавець книг англійською мовою Penguin Random House, Macmillan Publishers, Simon & Schuster, міжнародний оптовий продавець книг Gardners. До слова, раніше Російський книжковий союз оцінював частку іноземних авторів у сукупному виторгу російського книжкового ринку в 40%. 

     Король жахів - Стівен Кінг розриває контракти на видання книг у рф. Він був одним з перших, хто засудив війну в Україні та категорично висловився стосовно своєї творчості російською мовою.


     Українці побачили позитивний приклад і пішли у твіттер до улюблених авторів. Джо Аберкромбі відгукнувся відразу:


     Згодом, молода американська зірка, Ребекка Кван, книги якої переклало українське видавництво "Жорж", підтримала тенденцію закладену мастадонтами літератури, заявивши про повну підтримку України.


      Ніл Ґейман - широковідомий в Україні автор також не лишився осторонь:
   А далі тенденція заклалася, снігова куля покотилася на голови "прищемлених" росіян, які ні при чому і то "все путін".
     
     Дж. К. Ролінґ запустила кампанію та зібрала для дітей з України 1.3 млн фунтів, різко висловилася стосовно росіян "У них є свій Волдеморт" та заборонила продає своїх е-книг на гігантах російських е-книгарень.

   Мей Макс книга якої "Жінка, що має план" вийшла у Vivat, записала відеозвернення до українського народу. Переглянути за посиланням.

  Канадський романіст Лінвуд Барклі, автор популярних детективів, висловив солідарність зі Стівеном Кінгом, вирішив залишити ринок росії.

  Лі Бардуґо, авторка мегапопулярної дилогії "Шістка воронів", у сторіс інстаграму зробила пост про Україну.


   Що й говорити про Бориса Джонсона, прем'єр-міністра Великої Британії, та автора "Фактора Черчиля". Його підтримка колосальна як на інформаційному, так і на політичному полі битви.

   Крістофер Булман, автор "Чорноязикого злодія", записав відеозвернення українською, щоб висловити свою підтримку Україні, перегляд тут.


    Американський письменник-фантаст Джон Кровлі повідомив на своїй сторінці у Facebook, що його закордонні агенти заморозили всі перемовини з російськими видавцями. Також він зазначив, що нових контрактів з росіянами не буде.

   Американська письменниця Голлі Блек заморозила всі контракти та зупинила продаж своїх майбутніх книг у росії. Також авторка повідомила, що підтримуватиме Україну фінансово та закликає своїх читачів не вірити російській путінській пропаганді.


     Шведський письменник Фредерік Бакман закликав допомагати Україні та українським біженцям у Європі, повідомив своїх підписників, що пожертвував гроші для цього і закликав долучатися.

   Джордж Сорос американський фінансист угорсько-єврейського походження, меценат, філософ і філантроп, автор книги 
«На захист відкритого суспільства» вирішив пожертвувати Україні 25 млн на збереження демократії, а ще планує залучити 75 млн пожертв від інших філантропів. «У нас є одне просте повідомлення: ми ніколи не покинемо Україну», – йдеться у заяві його Фонду.

     Рупі Каур - індуска запохожденням, авторки збірки поїзії «Молоко і мед» стала міжнародним феноменом: її переклали 35 мовами, і на першому місці в списку бестселерів «Нью-Йорк Таймз» збірка залишалася понад 100 тижнів поспіль.
    Еббі Ваксман підтримала Україну в соціальній мережі Instagram. Авторка розмістила фотографію з українським перекладом «Книжкового життя Ніни Гілл» та підписала: «I stand with Ukraine».

     Польський письменник-фантаст Адам Пшехшта виклав у мережу лист від 2 березня 2022 року у якому відмовляється надалі співпрацювати з російським видавництвом fanzon (імпрінт «Эксмо»).


   Мільярдер,
 засновник Virgin Group та автор бізнес-літератури Річард Бренсон закликав світовий бізнес об'єднатися зусиллями та відстояти суверенітет України в умовах російської агресії. Мільярдер написав статтю «Мої думки про Україну та Росію», в якій висловив переконання, що «Путін не зможе здобути перемогу у цій війні».

   Цей список можна продовжувати майже вічно: Опра Уінфрі, Джон Болтон, Світлана Алексієвич, Олівер Булло, Гаррієт Мункастер, Мартін Мортка, Адам Мандсбах, Антьє Ціллат, Крістін Гармел, Еббі Ваксман, Ґленді Вандер, Паті Сміт, Себаст'ян Фітцек тощо.

Дякуємо!

   Такий пишний букет талантів не дозволяє сумніватися, що Україна переможе, бо ж світло завжди перемагає темряву, а життя сильніше смерті.



















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами