Нон-фікшн для душі й тіла

    У переддень Дня Незалежності України, українцям прогнозують тривожні будні (немов вони не всі такі). Наша бібліотека поміркувала, які книги можна почитати, щоб віднайти спокій, тож наші поради для читання


Зберігайте спокій і вірте ЗСУ!





"37 БУДДІЙСЬКИХ ШТУК. ЯК ПЕРЕЖИТИ БЕНТЕЖНІ ЧАСИ" ОЛЬГИ КОРНЮШИНОЇ



    Ця книжка не про буддизм як релігію. Вона про те, як буддійські практики змінюють наш стан і допомагають у бентежні часи. Як переживати втрати й не чіплятися за минуле? Як реагувати на плітки та несправедливість? Чи може регулярна практика зробити нас спокійнішими і доброзичливішими? Як давати раду емоціям? Чому допомога іншим покращує наше самопочуття? Про це й розповідає авторка. Вона пропонує 37 кроків, спроможних змінити наш психологічний стан і ставлення до життя. В основі кожного кроку — буддійська мудрість, підкріплена історіями із власного досвіду та паралелями зі сфер психології, самодопомоги та нейронаук.

    КОМУ БУДЕ ЦІКАВА ЦЯ КНИГА
Ця книга для всіх, хто проходив крізь лихі часи і шукає дієві методи для подолання цього шляху.

    ЧОМУ ВАРТО КУПУВАТИ ЦЮ КНИГУ?
Як науковиця Ольга Корнюшина досліджує схоже в баченні сучасної науки та буддійських методах тренування розуму. А як коуч — пропонує вправи, що допоможуть якісно пропрацювати кожен крок і стати на шлях рівноваги, гармонії і спокою.

    ПРО АВТОРКУ
Ольга Корнюшинанауковиця, перекладачка, коучка. Отримала ступінь PhD із хімії в Університеті штату Юта. Із 2004 року практикує тибетський буддизм. Адмініструє буддійський центр Ґарчена Рінпоче в Києві. Пройшла насичений професійний шлях — від хімічної лабораторії, дисертації, проєктної роботи й дослідницької діяльності у виробничій компанії до роботи HR та коучингу.



«Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях» авторів Ілля Полудьонний, Марк Лівін


Розум: та все добре! У тебе є робота, дах над головою, їжа і друзі.
Емоції: щось так тоскно.
Якщо ви переживали схоже й не могли втямити, у чому річ — ця книжка для вас. У ній журналіст Марк Лівін і психотерапевт Ілля Полудьонний простими словами розповідають про емоції та почуття. Вони вчать розшифровувати повідомлення, що приходять у чат із самим собою: «Ти вже кілька днів сумуєш. Зверни на це увагу». Або: «Здається, ти заздриш другові, який знайшов нову роботу. Може, тобі теж час щось змінити?». Структурно книжка складається з 20 розділів. Кожен присвячується окремому почуттю чи емоції: злості, заздрості, образі, сорому, самотності тощо.

    ДЛЯ КОГО ЦЯ КНИЖКА?
Для широкого кола читачів, всіх, хто хоче краще зрозуміти себе та навчитись швидко адаптуватися до життєвих ситуацій.

    ЧОМУ ЦЯ КНИЖКА?
Автори популярно викладають теорію, пояснюють теми на прикладах із власного життя, діляться вправами для пропрацювання. А ще багато говорять про нинішні реалії. Книжка не дублює подкаст «Простими словами». Її можна читати незалежно від того, слухали ви випуски чи ні. Вона глибша, але не менш доступна.

    ПРО АВТОРІВ
Марк Лівін — журналіст і письменник, викладач сторітелінгу. Видавець The Village Україна та Inspired. Спікер конференції TEDx. Співавтор популярного українського подкасту про психологію «Простими словами».

Ілля Полудьонний — психолог, гештальт-терапевт, співзасновник сервісу онлайн-психотерапії TreatField.com. Співавтор популярного українського подкасту про психологію «Простими словами».

«Нове "Я". Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок» авторів Деніел Ґоулман, Річард Девідсон


    Медитація дає нам не лише приємне відчуття спокою, а й допомагає сформувати нові риси, які залишаються з нами надовго. Однак вона оповита міфами, поверховими знаннями й упередженнями. Науковий журналіст Деніел Ґоулман і нейронауковець Річард Девідсон багато років вивчали медитацію через призму науки, аналізуючи, який вплив може мати медитація не лише на психологічний стан, а й на фізіологію.

    ДЛЯ КОГО КНИЖКА
Книжка для всіх, хто цікавиться саморозвитком, практиками медитації, шукає способи боротьби зі стресом.

    ЧОМУ ЦЯ КНИЖКА
Автори показують, як тривала практика впливає на нашу свідомість і функції мозку, аналізуючи коли медитація працює, а коли — ні, і чи допоможе цей метод абсолютно всім.

    ПРО АВТОРА
Деніел Ґоулман — психолог, колумніст, автор книжок про емоційний інтелект. Двічі номінований на здобуття Пулітцерівської премії за журналістські тексти для Times. Дописувач New York Times.

Річард Девідсон — професор психології й психіатрії, керівник Лабораторії нейровізуалізації і поведінки та засновник Центру здоров’я мозку, що діють при Вісконсинському університеті в Медісоні.



«Зберігайте спокій. Щоденна інструкція з вирішення проблем» авторів Раян Голідей, Стівен Генсільман


    Є те, що ми можемо змінити, і те, що ні. Хоч би як сильно ми сварилися з представником авіакомпанії, яка скасувала рейс через погодні умови, це не зупинить шторм. Хоч би як ви нервувалися в заторі, ви не поїдете швидше. Ви не примусите техніку не ламатися в найневдаліший момент, не станете нижчим або вищим, не народитеся в іншій країні. Але нервуючись через те, що не змінити, ми витрачаємо сили, ресурси й час, які могли би спрямувати на те, на що справді можемо вплинути. У книжці використано особливе оформлення із плакатом- суперобкладинкою.

    ДЛЯ КОГО ВИДАННЯ "ЗБЕРІГАЙТЕ СПОКІЙ"
Книжка для широкого кола читачів, усіх, хто шукає дієві поради, як позбутися відчуття стресу та спокійно сприймати кризові ситуації та повсякденні негаразди.

    ЧОМУ ЦЯ КНИЖКА
Ця книжка примусить по-іншому поглянути на реальність, яка вас оточує, а також навчить підходити до владнання будь-яких проблем із самовладанням та мудрістю.

    ПРО АВТОРІВ
Раян Голідей — медіастратег і письменник. Працював директором з маркетингу в American Apparel. Засновник креативної компанії Brass Check, яка консультувала Google, TASER, Complex та інші успішні корпорації. Дописувач New York Times, AdAge, Fast Company, Thought Catalog і New York Observer. Автор бестселерів із маркетингу та саморозвитку, зокрема книжки «Напролом. Мистецтво перетворювати перешкоди на перемоги» («Наш формат») та «Маркетинг майбутнього» («Наш формат»).

Стівен Генсільман — видавець, літературний агент. Вивчав філософію в Гарвардському університеті.



«Біологія поведінки. Причини доброго і поганого в нас» автора Роберт Сапольскі


    Чому люди рятують і вбивають, пробачають і мстяться, люблять і ненавидять? Один вказуватиме на емоції, другий — на гормони, третій шукатиме причини в дитинстві, а четвертий — у середовищі. Хто має рацію? Усі й ніхто водночас. Бо для повної картини потрібні аргументи з кожної галузі.

Як пояснити пасивну агресію «підрізаного» водія? Чому в підлітковому віці дітям «зносить дах» і вони втікають із дому чи ув’язуються в сумнівні компанії? Чому нас нудить не тільки від зіпсованої їжі, а й від подій? Як вияв люті однієї людини зміг перерости у 20-мільйонний протест — Арабську весну? Це й інше в людській поведінці різнобічно пояснює Сапольскі.

    ДЛЯ КОГО КНИГА
Для широкого кола читачів, усіх, хто хоче дослідити біологію насильства, агресії та конкуренції — типів поведінки й імпульсів, що за ними стоять, вчинків індивідів, груп і держав, а також дізнатись про те, чого біологія може навчити нас: співпраці, потребі в симпатії, примиренню, емпатії й альтруїзму.

    ЧОМУ ЦЯ КНИГА
Книжка Сапольскі — спроба скласти пазл з того, що ми знаємо про мозок, гени, культурний вплив, еволюційні зміни й навіть систему кримінального правосуддя. Автор звертається до наукових досліджень, робить екскурси в історію, а щоб читач не занудьгував — розбавляє оповідь неповторним гумором. Повнішу, цікавішу й дотепнішу книжку про те, як ми поводимося, годі й уявити.

    ПРО АВТОРА
Роберт Сапольскі— американський нейроендокринолог, професор біології, нейронауки і нейрохірургії в Стенфорді, науковий співробітник Національних музеїв Кенії. У 2008 році отримав Премію Карла Сагана за популяризацію науки. Публікується у New York Times, Wired, журналі Стенфордського університету. Його книжка «Чому зебри не страждають на виразку» стала бестселером та основою документального фільму National Geographic про стрес.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами