Етнічіні мотиви в художній літературі й чому це круто

В останні роки у літературі спостерігається повернення погляду до корінних вірувань та міфологем різних народів світу, трансформація їх у нові жанри: етнофентезі  або фентезі з етнічними мотивами, Young Adult чи нью-едалт.



Ці жанри користуються популярністю, бо ж для пересічного читача відкривають незвичні, екзотичні світи, основа яких полягає не у авторські вигадці, а фольклорних джерелах -  столітньому досвіді минулих поколінь.


Польща
Радек Рак "Порожнє небо"

Радек Рак (нар. 1987 р.) родом із польського Підкарпаття. Лауреат низки літературних нагород – як фендому, так і загальнокультурних (був двічі лауреатом премії ім. Є. Жулавського, лауреатом премії ім. Я. Зайделя, літературної премії «Ніка», премії «Шльонкфа» та премії Єврокона в категорії «Кращий роман»). Твори Радека Рака ювелірно поєднують магічний реалізм, побутовий роман і фентезі (із добре помітними етнічними мотивами) та часто інспіровані історією тих місць, де минули дитинство та юність автора. Народні легенди та міфічні істоти, міський простір і відомі персонажі з історії та літератури – все це сплітається в єдиний химерний світ, в якому не завжди збагнеш, де закінчується авторська уява і починаються неймовірні звиви реальної історії.




Україна
Павло Дерев'янко "Аркан вовків"

«Аркан вовків» Павла Дерев’янка. І навіть не тому, що книжка в основу бере українську міфологію та фольклор чи що там об'ємний всесвіт, який робить спроби опиратися на історичне тло.

В цій книзі є якась самодостатність, впевненість, що українське фентезі може бути самостійним та наповненим без затертих кліше та реверансів у бік більш досвідчених закордонних авторів. Мабуть, після прочитання цієї книжки я зрозуміла, що українському етнічному фентезі бути!



Україна
Володири Аренєв "Заклятий меч"

Було це в часи прадавні, нині призабуті. Ходили тоді по землі герої й потвори, і перших не завжди вдавалося відрізнити від других. А слово в ті часи бувало гострішим за меч, хоч і мечі вміли тоді промовити своє гостре слово... У новій повісті знаного українського письменника Володимира Аренєва, лавреата премії «Книга року ВВС-2019», йдеться про пригоди меча і тих, хто ним володів, про мандрівки й переслідування, чари та закляття, а ще — про Одіна Стойменного, пані Брамницю та двох відчайдухів, які насмілилися кинути їм виклик. «Заклятий меч» — самостійна історія у світі «Заклятого скарбу».




Нігерія
Томі Адейємі "Діти кістки й крові"

«Діти кістки й крові» занурюють читачів в ретельно прописаний і правдоподібний світ колись щасливої країни Ор’їші, багато жителів якої володіли магією. Цілителі лікували від усіх хвороб, Палії вміли власноруч створювати полум’я, Припливці керували потоками води, а Женці, до яких належала і Матір Зейлі, викликали духи померлих. Та все змінилося однієї ночі, коли, за наказом безжального короля Ор’їші, усіх магів було вбито. Магія зникла, Зейлі залишилася без матері, а її народ — без надії. Проте тепер Зейлі отримує шанс повернути магію та кинути виклик монархії. На неї, її брата Зайна та принцесу Амарі, що збунтувалася проти власних батьків, чекає довга й небезпечна подорож, сповнена магічних відкриттів, насичена переслідуваннями й битвами, просякнута кров’ю і прагненням помсти. Однак справжньою небезпекою виявляються несподівані почуття й нові магічні сили, що ростуть із кожним днем та ризикують вийти з-під контролю… Роман «Діти кістки й крові» став першим в трилогії «Спадок Ор’їші». Західноафриканські міфи і вірування в книзі переплітаються з невигаданими проблемами реальних людей — расизмом, поліцейським свавіллям, рабством — темами, які не характерними для цього напрямку літератури. Проте, це справжнє фентезі з усіма властивими жанру атрибутами.



Ямайка
Марлон Джеймс "Чорний Леопард, Рудий Вовк"

Слідопит — мисливець, якого знають у всіх тринадцяти царствах завдяки надзвичайно гострому нюху. Він завжди працює сам, але має порушити це правило, коли його наймають знайти загубленого хлопчика. Супутники Слідопита один від одного химерніші й небезпечніші: перевертень-леопард, відьма, велетень — і кожен має свою таємницю. Слід дитини вестиме строкатий гурт напахченими палацами та непролазними болотами, людними містами й темними лісами — і на кожному кроці на них чигатимуть вороги та люті потвори. Протягом усієї подорожі Слідопит не може позбутися питання: хто ж цей загадковий хлопчик і чому стільки людей (та й чи лише людей?) не бажають, аби він знайшовся? Блукаючи разом з героями в хитросплетіннях сюжету Марлона Джеймса, читач відкриє прадавній світ Африки. І на цьому шаленому тлі міфів та легенд, кривавих подій і магії дослідить межі влади й честолюбства, дружби і зради, правди і брехні.



Китай
Ребекка Кван "Макова війна"

Cирота війни з глухої провінції зробила неможливе — на відмінно склала загальноімперський іспит Кедзю для вступу в військову академію. Це стало несподіванкою для всіх: екзаменаторів, які не могли повірити в те, що бідна селючка здатна на таке; опікунів дівчини, котрі планували видати її заміж та розширити незаконну торгівлю опіумом; і для самої Жинь, яка нарешті відчула себе вільною. Намагаючись протистояти могутнім ворогам і хапаючись за будь-яку можливість залишитись у військовій академії Сінеґард, Жинь відкриває в собі схильність до шаманізму і зв’язок із богом вогню. Цієї сили навіть забагато для успіху в Академії, та чи не замало її буде на полі битві під час війни? І якої платні забажає від неї мстивий бог Фенікс? Ребекка Кван створює величний фентезійний світ, населений майстрами бойових мистецтв, філософами-генералами і богами, по-новому переосмислюючи історію Азії.



Індія
Рошані Чокші "Ару Шах і кінець часів"

Ару Шах схильна дещо… перебільшувати заради того, щоб «бути своєю» у престижній школі. Її однокласники літають на відпочинок у далекі країни, а вона всі канікули просиджує в Музеї культури й мистецтва Стародавньої Індії, де працює її мама. Тож не дивно, що Ару вигадує всілякі побрехеньки про себе. Якось вона розповіла, що стародавня лампа в музеї проклята. І тепер однокласники вимагають довести це. «Запалю маленький вогник — і задмухну!» — думає Ару, обіцяючи собі ніколи-ніколи більше не брехати. Але наслідки її вчинку виявляються більш ніж серйозними — тепер вона мусить вирушити в Царство Смерті й зустрітися з надприродними істотами… На неї чекають неймовірні пригоди у світі індійської міфології: небезпечні сутички з монстрами, таємниці минулого і зустрічі з новими друзями. Чи виявиться готовою до такої подорожі дванадцятирічна дівчинка в піжамі з Людиною-Павуком?"



Південна Корея
Юн Ха Лі "Драконова перлина"


RRP - Рік Ріордан представляє - це цикл для дітей середнього шкільного віку, до якого входять твори різних авторів, різних жанрів, за міфами різних народів. «Драконова перлина» - це екзотичне поєднання корейського фольклору, магії та наукової фантастики. Мін — звичайнісінька дівчинка-підліток, котра мешкає з родиною на занедбаній курній планеті Чінджу. І, звісно ж, як і будь-яка лисиця, вона може перекидатися на що завгодно: людину, тварину, навіть стіл у їдальні. І так, вона має силу Чарів, тобто може керувати людськими емоціями та змушувати людей бачити те, чого насправді немає. Однак не все так круто, якщо ти застрягла в маленькому куполоподібному будинку, щоночі спиш із кузинами в заюрбленій спільній кімнаті, а вони ще й хроплять, а ти, крім того, кожнісінького дня мусиш лагодити конденсатори в гідропонічному пристрої. Мін відчайдушно прагне вступити до Космічних сил, як і її старший брат Чун, аби на власні очі побачити Тисячу світів та пережити неймовірні пригоди!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами