Проєкти для втілення онлайн. Ідеї.

Бентежні питання на які шукають відповіді тисячі бібліотекарів по всій Україні:

Як планувати масові заходи у сучасних умовах?
Як збільшити відвідування?
Як виконати план?



Маємо скромні рекомендації від нашої філії з прикладами реальних результатів з розрахунку, що інтернет роботу проводить один член колективу.


   Найперше (і найпростіше) - створити блог бібліотеки. Блог дозволяє офіційно враховувати його відвідування в діяльність закладу та додавати результати до загальної статистики. Діяльність блогу на платформах прирівнюється до звернення на сайт бібліотеки. Вкінці місяця у щоденниках бібліотеки у дату оприлюднення статті, бібліотекар внесе кількість звернень до блогу, а наприкінці року зможе чітко визначити  результативність у пропорції до кількості публікацій.

   Щоб результати були суттєвими блог має діяти безперервно, мати рубрики та контент-план, але навіть за умови значних пауз та гнучкого графіку публікацій бібліотекар отримає відчутний показник. Наприклад, від початку року блог нашої бібліотеки поповнювався рідко, маємо 6 публікацій та +531 відвідування (2021 рік - 1369 відвідувань).

  Статті блогу варто проширювати на сторінці чи групі бібліотеки у Facebook/Instagram, на сайті бібліотеки (за наявності), у місцевих онлайн-пабліках, щоб їх побачило якрайширше коло читачів. Ваші результати частково залежатимуть від аудиторії групи/сторінки у соцмережі, а частково від теми публікації.

   Існує достатньо платформ для ведення блогу з безкоштовною підпискою, про них можна почитити тут, ми ж рекомендуємо Blogger - платформу на якій публікуємося. Це проста в користуванні база, що дасть змогу оцінити свої сили; ведення блогу на Blogger не потребує особливої візуалізації, авторських фото чи відеоматеріалів перед складнішими ресурсами, що діють по типу персонального сайту. 

   Для створення публікації в Blogger бібліотекарю достатньо обрати тему статті, створити текстовий матеріал, додати візуальне оформлення та опублікувати. Після публікації поширити статтю на сторінку бібліотеки в соцмережах та супутніх ресурсах.  Докладаючи мінімум зусиль (1 год на день) можна працювати в режимі 1/1 (1 стаття на тиждень), але ідеально 2 статті на місяць. Відповідальний за блог матиме вдосталь часу для обдумування концепції, роботи над текстом та оформленням статті, а дедлайни матимуть менший ризик "горіти".

   Складніше по часу, енергозатраті, підготовці та технічних можливостях/зняннях бібліотекаря - канал бібліотеки на You Tube. Він потребує більшої віддачі та підготовки, вміння монтувати відео, та що найголовніше - багато планування. 

   Поза тим канал закриває відразу 2 великі ланки роботи: масові заходи поза межами бібліотеки та відвідування масових заходів. Для реєстрації каналу достатньо мати обліковий запис у ґуґлі й придумати назву каналу. Канал відкриє кордони, дасть змогу робити заходи з письменниками, що проживають у будь-якому куточку світу. Бібліотекар має змогу знімати/монтувати випуск у зручний для нього час, робити вставки, додавати візуальних ефектів тощо. 

   Цього року робота нашої філії на You Tube отримала жорсткий удар з боку технічного забезпечення, але минулого року маємо 27 відео випусків, що записані в щоденнику як масові заходи поза межами бібліотеки та 1833 відвідування. Жоден захід у бібліотеці не принесе в середньому +67 відвідувань, адже ми обмежені фізичним простором закладу та вільним часом наших користувачів.

   Певно що в цій градації найважче стрім - пряма трансляція розмови з письменником чи цікавим гостем на заздалегідь узгоджену тему (презентація книги, обговорення твору, лайт-розмова) з використанням питань у чаті. Ефективність цього виду роботи залежить від реклами, поширення, часового вікна та розуміння хто аудиторія вашого заходу в мережі. Перше тут - домовитися з гостем про ефір та обговорити всі нюанси. На щастя інтернет робить ефіри доступним видом роботи. Не обов'язково мати комп'ютер з веб-камерою, смартфон виконає ту ж функцію, якщо ми говоримо про стірім для Facebook/Instagram. 

   Плюси стріму: чітко визначені часові рамки (зазвичай 40-60 хв) та питання від бібліотекаря до гостя, взаємодія з аудиторією через чат, відразу видно статистику відвідування заходу, відсутність монтажу. Додатково бібліотекар має змогу зберегти стірім для подальшого перегляду іншими користувачами. Мінуси: техніка й інтернет може глючити змушуючи стресувати за хвилини до початку трансляції, непередбачувані обставини безпосередньо під час ефіру. 

   Стрім приносить +/- 20 безпосередніх слухачів ефіру та перегляди запису. Ця цифра дуже варіативна через критерій часового вікна: чи є в вашої аудиторії змога дивитися ефір під час трансляції? Зрозуміло що в будній день у робочі години ефір приречений на провал. У вихідні потрібно оцінювати фактор погоди та святкових днів: за похмурої, холодної днини користувачі інтернету частіше лишаються дома, а отже ефір в обідні години буде прийнятним. Загалом 19:00 вважається оптимальним початком ефірного часу у суботу-неділю. 

   У сучасних умовах лише стрім вимагає попередньої роботи на глядачів, письмовий блог і канал збирають результати по факту виконання. Письмовий блог з каналом не вимагають чіткого графіку публікацій (погодинно), що дозволяє коректувати ситуацію спираючись на електрозабезнечення, стрім же прив'язаний до наявності інтернету у запланований час ефіру.

   Для блогу проєктною діяльністю може стати цикл інтерв'ю, цикл статей, рубрики з визначеною назвою, планом та умовним графіком публікацій. Бібліотекар може відійти від текстового вектору і створити фото блог. У такому разі блог стане платформою для поширення фото з заходів бібліотеки між користувачами закладу.
You Tube канал дає змогу працювати на декілька напрямків одночасно: книжковий влог, огляд книг, презентація новинок бібліотеки, інтерв'ю з авторами, розмова з книжковими блогерами, редакторами, видавцями, промоція книг та літератури. Завдяки You Tube бібліотекар може визначити пріоритетні напрямки, окреслити рубрику та працювати над збільшенням канальної аудиторії. Аналогічно працює й стрім, тільки ж чітким часовим вікном.

    Творення онлайн проєктів передбачає готовність бібліотекаря працювати "на загал", комунікувати та вміти підлаштовуватися під аудиторію.

   Підсумовуючи цифри опираючися на бентежність 2022 року: +531 відвідування з блогу, + 100 з You Tube каналу, підготовка до стрімової діяльності. В умовах повітряних тривог та перебоїв з електроенергією вважаємо це добрим результатом.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами