Українські автори, що друкувалися або готуються до друку протягом 2022 . Фокус: фантастика й фентезі.

Початок повномасштабної війни заморозив життя країни на місяці. В умовах невизначеності книги не стали продуктом першої необхідності і видавництва перебували на межі. Поза тим українці настільки незламні, що знайшли в собі сили: писати, готувати до друку, друкувати й продавати. І що важливо — читати. Життя зійшло з паузи. 

 

    Створення книжкового видання вимагає колосальних зусиль, віри в майбутнє, оптимізму та колективної роботи. Спочатку книга зароджується в свідомості автора, потім переноситься у файловий документ, а тоді зірки підштовхують її познайомитися з людьми, які повірять у неї і, як хрещені батьки, підготують сяяти на балу.  Величезні коліщата друкарні обернуться і перед читачем з’явиться світ, про який ніхто не дізнався б, якби не СМІЛИВІСТЬ.

    Тож у цьому огляді хочемо закцентувати увагу на деяких авторах, чиї історії побачили світ чи ж готувалися ввійти у нього у цьому році. Але наголошуємо, що український письменницький сезон значно багатший іменами. Наша бібліотека-філія буде щасливою, якщо ви відкриєте для себе когось поза цим переліком.

Андрій Новік «Медальйон трьох змій»

    Львів 1908 року. Кілька днів після вбивства імператорського намісника Анджея Потоцького. Місто охоплюють протести, заворушення та заколоти. Тринадцятирічний жебрак Віктор одного вечора вирішує продертися в улюблену книгарню та викрасти книгу. Та знаходить там мертвого книгаря і випадково бачить убивць-потвор. Повертається до свого наметового жебрацького містечка і виявляє, що всіх убито – потвори першими пробралися туди і тепер вимагають у хлопця медальйон, який він украв у книгарні… Пригодницьке темне ретро-фентезі «Медальйон трьох змій» дає альтеративну версію подій того часу. Любов і пристрасть, щира дружба і підступність. Це історія про створення нової людини. Та чи витримає жебрак Віктор усі тягарі, що випали на його долю? 


Макс Кідрук «Колонія. Нові темні віки»

    2141 рік.

    Людство на Землі ще не оговталося від хвороби клодис, що призвела до найбільшої за пів століття пандемії, коли з’являється новий патоген, який інфікує винятково вагітних жінок. Група вчених-імунологів намагається з’ясувати, що він таке і чи пов’язана його поява з нейтринними спалахами, зафіксованими довкола планети.

    Чисельність населення марсіанських Колоній перевищує сто тисяч мешканців, і третина з них — народжені на Марсі. Вони програють суперспеціалістам із Землі боротьбу за робочі місця в наукомісткій економіці Марса і змушені гарувати, мов раби, на низькокваліфікованих ручних роботах. Що більше їх сягає повноліття, то дужче вони прагнуть змін, не усвідомлюючи, що ці зміни ставлять під загрозу саме існування Колоній.

    «Колонія» — перша книга з фантастичного циклу «Нові Темні Віки» про світ у ХХІІ столітті. Це історія про те, що людина, попри всі її досягнення, не змінюється, й ані збільшення тривалості життя, ні навіть перетворення на двопланетний вид не гарантує людству порятунок.



Юлія Романюк «Танхельм. Первісний Дух»

    Танхельм — королівство морфів, на половину людей, на половину тварин, яким править Джайна Благородна. Але однієї ночі все змінюється: королева гине, а до влади приходять заколотники на чолі з кривожерливим магом Ерголом. Танхельм перетворюється на в'язницю, морфи голодують і дичавіють. Ергол полює на «Книгу Стихій», а ключ до неї — Ейла Одноока, що десять років провела у засланні на Крайній Півночі. Від Ергола її рятує незнайомець, який знає про минуле Ейли більше, ніж вона сама. І тепер морфиня змушена з’ясувати, що насправді сталось тієї фатальної ночі. Передусім для того, щоб віднайти себе справжню. Заборонена магія, духи природи й фантастичні істоти супроводжуватимуть читачів, які разом з Ейлою дійдуть до основ і постануть перед Первісним Духом.




Редгрейн Лебовскі «Сталь та сонячний шторм»

    Продовження захопливої історії про журналістку Адель Фейбер, яка зуміла протистояти Тиші. Перша частина вийшла під назвою "Кістки та Зоряний пил". 
    Від дня коронації Адель минув місяць. Для Сонячного королівства настали важкі часи. У містечку Шу ширяться бунтівні настрої: невідомі закликають громадян приєднатися до повстання проти короля, а Інкарнат Чорної діри хоче здобути абсолютну владу та позбутися Інкарната Сонця. Лука бачить в Адель друга і весь час тримає її у своєму палаці, вигадуючи план помсти. Але повстання та бунти неминуче призведуть до війни. Наймасштабнішої війни в історії, яка змінить майбутнє усього людства.


 

Наталя Матолінець «Всі мої ключі і Ґайя»

    «Не відчиняй незнайомих Дверей» – радить Кодекс чаклунів. Іґніса Еміліуша це завжди влаштовувало: попри талант до магії та благословення Духа Вогню, він тримався якнайдалі від гризот трьох великих родів і уникав Декорацій, зворотного боку реальності.
    Та зустріч із Ґайєю вирвала його з буднів і кинула в неспинну мандрівку, сповнену відкриттів. Адже світ – небезпечний і неймовірний, Ґайя – таємнича та ще й пов’язаний з одним із магічних Ключів Іґніса і давньою легендою, через яку чаклунська спільнота втратила спокій. Тепер магові доведеться згадати, що він – лорд могутньої родини, і поміж загрозами, втечами та раптовими альянсами вловити смак життя. Бо поряд – людина, в якої дуже багато планів. І за кожними з чаклунських Дверей чекає новий поворот.



Олена Кузьміна «Проєкт «Лабіринт»»

    Тоталітарна країна з закритими кордонами. Соціальні мережі, кіно та телебачення заборонені. Щодня проходять загальнодержавні медитації, психотерапія є примусовою, панує культ здорового способу життя. Держава — найвеличніша соціальна установа у світі. А ще щороку будь-хто може потрапити до «Лабіринту» — засекреченого проєкту, участь у якому — найбільша честь. Кожен порядний громадянин знає, що всі чутки про смерті у «Лабіринті» — це лище ниці маніпуляції так званого «Опору». Пані Сорок Третя, високопоставлена керівниця, втратила сина у шостому «Лабіринті». Тепер вона очолює десятий проєкт і намагається врятувати одного з учасників хлопця на ім'я Тео, бо сама знає не з чуток, що насправді там відбувається…



Наталія Довгопол «Знайти країну амазонок»

    Іди за Чумацьким шляхом, каже легенда. Він приведе тебе до чарівної країни амазонок… Та часи амазонок минули, а історії про хоробрих войовниць викликають лише посмішку. Аж доки княжна Катря Замковецька, яку програли в карти, не вирішить у них повірити і не вирушить за легендою.
    На шляху до Нової Терміскіри і вона, і її невипадкові супутники – шляхтич, який постає проти батька, загадкова скоморошка Талестра і таємничий помічник, який повсякчас ховає своє обличчя, – постануть перед складним вибором. І нікому не вдасться оминути того, що лежить на цьому шляху.



 

Дарія Піскозуб «Гемма»

Взято з Фейсбуку авторки. Обкладинка в роботі.

    Починається друга книга із зими, і якщо перша книга вкинула дуже багато екшну, перевернула персонажам світ верх дригом, то із початком холодів кожен повинен зупинитись і відрефлексувати, що з ним трапилось і як далі.

    Для Александри Торіаті зима стане смертю. А може, і відродженням. Зустріччю з демоном.

    Для Етана Накари зима стане соромом і втратою найдорожчого.

    Для юнака, що надто довго був рабом, вона стане відродженням і обіцянкою.

    А для жриці з Цембенги, що віддала все життя правилам та обов'язкам, вона постане дилемою, що поставить на кін плем'я.

Павло Дерев’янко «Пісня дібров»

    Рік 1854. Східна Європа палає війною: доки Польське королівство борониться від Османської імперії — завойовниці Кримського ханства і Об’єднаного Князівства, а Велика держава Литовська протистоїть навалі Північного Альянсу, лівобережжя Українського гетьманату загарбане Смарагдовою Ордою; Київ обложено військами безсмертного Темуджина. Попри всі знегоди лицарі Сірого Ордену досі живі…

    Розірви проклятий сувій.

    Відкинь клямри вовчого лицаря.

    Пролий останні краплі крові та сліз, що обернуться блиском героїчних легенд.



Ірина Грабовська «Зірки й кістки»

«ЗІРКИ Й КІСТКИ» — ПЕРША ЧАСТИНА ТРИЛОГІЇ «ЗАМОК ІЗ КРИШТАЛЮ»

СЕРЕДНЬОВІЧНЕ ФЕНТЕЗІ МЕЧА І МАГІЇ

    Світ, осяяний священним світлом Зірок, уже кілька років роздирає війна. Князівство крилатих, Ретон, опиняється в епіцентрі конфлікту могутніх людських держав. На плечі юного княжича Янна лягає важкий обов'язок: відновити спадкове право, встановити мир на рідній землі та припинити винищення одноплемінників. Але вижити у світі, де на полі бою повстають мертві, а живі керують монстрами, — це завдання геть не просте, бо вороги плетуть інтриги, а союзники вимагають завеликої плати за допомогу.

    У динамічному фентезі, заснованому на реальних подіях європейського середньовіччя, не існує простих рішень, але є місце для правди, епічних битв і кохання!

    «Зірки й кістки» починають історію великої боротьби, де кожен із героїв зустрінеться із власною темрявою.



    Ми дякуємо всім названим і не названим! 

    Без вас української книги не існувало б.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами