Топ-8 фентезі для молоді: з якими книгами важко заснути?

Сучасна молодіжна література набирає популярності в усьому світі. Видавці зацікавлені наповнювати полиці підлітків та молоді книгами, які справді цікаві цій категорії. Тому не дивно, що в літературі з'являються нові жанри та напрямки, а що головніше - вибір, змога знайти свою течію.


Тому ми розпочинаємо цикл ознайомчих статей про книги, які передують adult-літературі. Соковиті новинки на українському ринку вже чекають, поки їх віднайдуть спраглі до історій читачі, готові тримати в напрузі до останньої сторінки. Представляємо наш топ-8 книг фентезі.

Брендон Сандерсон "З імли народжені. Книга 1. Остання імперія"

    Тисячі років існує Остання імперія, і тисячі років править нею Пан Всевладар – беззмінний і безсмертний бог і правитель її. Рослини ледь виживають тут тисячами років, немилосердним багрянцем заливає землі Останньої імперії Сонце, а з неба падає попіл. Скаа живуть в цьому світі, немов кріпаки – адже в них немає нічого, окрім тортур і злиденної рабської праці. Але влада Пана Всевладаря надзвичайна: він ніби затис усе в залізних лещатах своєї волі, прибравши до рук усі важелі влади. Та чи будуть жителі задоволеними таким правлінням? Аж раптом і небезпека приходить відкіль її не чекали. І приходить вона в особі Келсьє – шахрая з загостреним почуттям справедливості і надзвичайним потягом до свободи. Колись цей невгамовний і дуже хитрий крадій намагався навіть палац самого лорда-правителя пограбувати, й взагалі у справі грабунків йому немає рівних… Келсьє не збирається миритися з рабським життям в Останній імперії, і починає збирати довкола себе невдоволених. І от уже формується супротив владі темного володаря…

    «Остання імперія» – перша книга знаменитої фентезійної епопеї «З-імли-народжені», написаної американським письменником Брендоном Сандерсоном. Ця епопея стосується вигаданого письменником Всесвіту під назвою Космер. Сандерсон – один із найвизначніших письменників сучасності, що творять у жанрі фентезі. Ним було створено доволі оригінальну картину світу, на яку зокрема наклали свій відбиток релігійні погляди автора. Роман буде цікавим усім, хто стежить за розвитком фентезі-літературі у світі, особливо молоді.


Дженніфер Л. Арментрауд "Кров і попіл. Книга 1. Із крові й попелу"

    Пенеллафі Балфур, вона ж Маківка — не просто осиротіла донька багатіїв, наближених до королівської родини, а ще й Діва. Діву роками готують до важливого релігійного ритуалу, глибоко шанують і ревно стережуть, тож Маківка виросла в достатку й має все, крім особистої свободи. Вона скута жорсткими рамками правил, але нишком порушує їх усі: навчається бойових мистецтв, допомагає тим, кому пощастило менше, потай вибирається на прогулянки до міста й не тільки. Під час однієї з таких прогулянок Маківка, сховавшись під маскою, зустрічає прекрасного незнайомця. Той плутає її зі служницею, з якою в нього побачення, — розвага, про яку Діві навіть мріяти не можна. Невдовзі цей прекрасний незнайомець опиняється в замку, де живе Маківка, і стає... її новим особистим охоронцем. Дівчина, звісно, шокована. Однак це — лише початок неймовірних пригод, які спонукають її засумніватися майже в усьому, що вона знає про людство.


В. Е. Шваб "Надзвичайна"

 Старшокласниця Шарлотта Тіллз потрапляє у фатальну автокатастрофу. Вона оживає, але вже з надзвичайними здібностями.

    Надзвичайники страшенно рідкісні. Вони можуть становити загрозу і для себе, і для інших. Мало хто знає про їхнє існування, а організація під назвою ЕОН докладає всіх зусиль, щоб так було й надалі: вистежує та вбиває їх.

    Після повернення до життя Шарлотта може бачити, як помруть інші. Вона бачить і власну смерть — від рук найкращого вбивці ЕОНу, Ілая Евера. Щоб урятуватися й захистити свою родину, Шарлотта мусить діяти на випередження й убити Ілая, перш ніж він вистежить її.


Едрієнн Янґ "Поміж злодіїв. Книга 1"

    Фейбл ніколи не забуде, як мати загинула під час невблаганної бурі, як тато кинув її саму на острові виживати поміж злодіїв та бездушних добувачів дорогоцінного каміння. Колись маленька налякана дівчинка, тепер горда й сильна донька моря, яка навчилася нікому не довіряти й завжди покладатися тільки на себе, вона не має куди вертатися, проте єдине, що рухає нею, — жага вибратися з цього клаптика суші, знайти батька й забрати належне. Дівчина звертається по допомогу до молодого торговця на ім’я Вест. Вона не здогадується, ким став її батько, та й Вест зовсім не той, ким видається. Але іншого шляху немає: разом їм доведеться пережити більше, ніж підступні шторми та помсти покидьків. Звісно, якщо вони обидва хочуть вижити в цій пригоді.

    Едрієнн Янґ — авторка бестселерів за версіями The New York Times, USA Today та Indie list. Її книжки перекладено понад двадцятьма п’ятьма мовами, а «Поміж злодіїв» рекомендована до читання книжковим клубом Різ Візерспун.


В. Е. Шваб "Незриме життя Адді Лярю"

    Далекого 1714 року у Франції одна дівчина укладає фаустівську угоду, щоб отримати вічне життя. Але угода виявляється прокляттям: тепер її забуватимуть усі, кого вона зустріне на своєму шляху.
    Так починається неймовірне життя Адді Лярю, її приголомшлива подорож століттями і континентами, історією і мистецтвом, під час якої вона шукає способу залишити слід у світі. Проте одного дня, триста років по тому, все змінюється, коли Адді в одній непримітній книгарні натрапляє на юнака, який пам’ятає її ім’я.




Рейчел Смайт "Пристрасті Олімпу"

    Персефона виросла у світі смертних. Пообіцявши матері Деметрі навчатися, як священна діва, вона нарешті опиняється на Олімпі — в швидкоплинному, гламурному світі богів. Тутешня сусідка по кімнаті, Артеміда, запрошує новеньку на вечірку. Відтепер все життя Персефони змінюється: вона знайомиться з Гадесом і миттю відчуває, що між нею та чарівним, але загадковим володарем Підземного світу спалахує іскра. Молодій богині весни настав час пізнати себе й відкрити внутрішню силу. Їй доведеться розібратися зі своїми почуттями та всіма пристрастями, що вирують на Олімпі.

    У романтичному, епатажному й водночас гостросоціальному сюжеті авторка переосмислює грецьку міфологію та переносить її на сучасне тло. Перед тобою 25 перших епізодів вебкоміксу «Пристрасті Олімпу», що публікувався на платформі WEBTOON. За його оригінальне видання Рейчел Смайт отримала Премію Вілла Айснера в галузі коміксів.



Анет Марі "Червона зима"

    Емі – каміґарі. Усе життя вона змушена ховатися від тих, хто на неї полює. Тих, хто хоче вбити, аби завадити об’єднанню з богинею Аматерасу. Усе змінюється, коли вона рятує життя одному з ворогів богині. Загадковий та непередбачуваний Шіро – і тепер він у неї в боргу. Але що як він дізнається, хто вона насправді?


    Його обличчя здавалося навіть ще привабливішим, а його очі притягували її та тримали в полоні. Він не піде, доки не відплатить їй.

    Емі розуміє, що з його допомогою вона зможе отримати відповіді на багато питань про її долю, але їй потрібно укласти угоду з найнебезпечнішим йокаєм. Чи призведе ця пригода до пастки?




Вандера Ґленді "Там, де ліс зустрічає зорі"


    Орнітолог Джоанна Тіл від ранку до ночі працює над польовими дослідженнями. Робота з дисертацією допомагає жінці опритомніти після втрати матері та власної боротьби з раком. Якось у неї на подвір’ї з’являється дивна дитина і стверджує, що прибула з особливою іншопланетною місією.

    Відтепер дослідниця має чималий клопіт. Як бути з дівчинкою, котру так просто не здаси в поліцію, адже вона спритно втікає від усіх чужаків, окрім Джо? Її нема в списках зниклих дітей штату Іллінойс, до того ж поведінка маленької розумниці Урси чимраз більше вказує на її незвичайне походження. Мимохіть помічником Джо стає сусід Ґебріел Неш, продавець домашніх яєць. Після знайомства з Урсою в життя цих двох персонажів увірвуться не лише містичні зоряні чари, але й відлуння чужих таємниць і злочинів.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами