Топ-8 книг для молоді: романтична проза

Лірико-романтична стильова палітра романів для молоді відрізняється від палітри "дорослих" романів щемливо-сентиментальними сюжетами і персонажами, надмірною романтизацією стосунків героїв та орієнтуванням на вікову категорію.


Романтична проза у цьому контексті особлива наявністю зрозумілих для читачів проблем (школа/університет, непорозуміння з однолітками/батьками, перше кохання, досвід перших стосунків тощо), дещо клішованими персонажами й передбачуваними сюжетними поворотами і саме за це аудиторія їх любить: ідеальне співпадіння очікування й реальності.

Ця "ванільність" дає романтичній прозі безмір відданих фанатів, високі рейтенги продажів та екранізації, які стають бестселерами. Тож сьогодні говоримо про топ-8 книг жанру, які завойовують шалену популярність серед українських читачів.



Нікола Юн "Танцюй моє серце"

    Несамовита, надзвичайно емоційна, чарівна і провокативна історія про життя і кохання. Про вибір. Про ризик. Про сміливість. І про бажання жити на повну.

    Вісімнадцятирічна Еві, яка після розлучення батьків не вірить у любов, вирішила пожертвувати в бібліотеку свою колекцію романтичних книжок. Але, вийшовши з дому, вона розуміє: сьогодні субота, бібліотека зачинена! Дівчина йде в парк і там зненацька натрапляє на трохи дивну жінку з книжками. Еві міняє всю свою колекцію на одну-єдину брошурку — «Інструкції з танців», тоненьку, із залитими водою обтріпаними сторінками. Чудернацька жінка зникає, проте з’являються видіння про розбиті серця, яких Еві прагне позбутися… У брошурі Еві помічає адресу танцювального клубу. І тут починається найцікавіше!..



Тіллі Коул "Тисяча пам'ятних поцілунків"

    Чи може кохання тривати вічно, попри перешкоди, відстань і час? Це можливо, якщо поєднуються дві половинки одного серця. Руну п’ять, він із батьками щойно переїхав із рідної Норвегії до маленького містечка американського штату Джорджія і дуже засмучений через це. Та відколи він знайомиться з дивакуватою сусідкою Поппі, його життя набуває яскравих кольорів і перетворюється на справжню пригоду. Поппі, виконуючи заповіт улюбленої бабусі, має на меті зібрати тисячу поцілунків, але не звичайних, а особливих, таких, коли серце мало не вистрибуватиме з грудей. Саме такі поцілунки обіцяє їй подарувати Рун. Історія кохання, яка розіб’є вам серце.


Джасмін Варґа "Моє серце й інші чорні діри"

    Шістнадцятирічна Айзель вважає, що їй нема для чого жити далі: її покинула мати, батько скоїв щось жахливе, та ще й однокласники взяли на кпини. Дівчина вирішує померти. Айзель натрапляє на сайт «Тихий відхід». Там вона знайомиться з Романом — ідеальним партнером для втілення свого моторошного задуму. Крок за кроком вони наближаються до дати власної смерті. Але поступово дівчина усвідомлює, що не хоче вмирати. І тепер єдине її бажання — урятувати Романа й заохотити його жити.





Колін Гувер "9 листопада"

    Як знати, що кохання справжнє? А який він — любовний поцілунок як у книжках? Як вісімнадцятирічним зрозуміти, що ця хімія гормонів переросте в щире кохання на все життя? І чи можна пробачити тому, хто збрехав ще в день знайомства? Ось на ці запитання шукають відповіді Феллон і Бен, які зустрічаються раз на рік упродовж п’яти років.

    А вам цікаво дізнатися, як закоханість юних героїв роману переростає в кохання? Як, долаючи перепони, зізнаючись у найпотаємнішому і спокутуючи провини, Феллон і Бенові вдається пробачити собі та повірити в себе, не втративши одне одного?





Крістіна Лорен "Випадкові наречені"

    Сестри-близнючки Олів та Емілія мають геть різну вдачу. В Олів ніколи ні з чим не складалося — ані в кар’єрі, ані в коханні. Якось шестирічна дівчинка застрягла в автоматі з іграшками, і про це писали всі місцеві видання. А ось Емілія — щасливиця. Навіть весілля з коханим красенем вона зуміла оплатити завдяки виграшам в інтернет-конкурсах. Утім, під час весілля щось пішло не так: усі гості разом із молодятами отруїлися. Пригода оминула тільки Олів та Ітана, дружку нареченого, який страшенно не сподобався невдачливій сестрі. Та хіба варто через таке марнувати оплачений медовий місяць на Гаваях? Замість молодят у мандрівку вирушають Олів з Ітаном. Чи вдасться їм забути про взаємну неприязнь і добряче відпочити?


Кетрін Райдер "Поцілунок у Парижі"

    Напередодні Різдва Серена прилітає з Америки до Парижа, щоб разом із сестрою влаштувати сімейну мандрівку та створити особливий альбом з фотографіями тих місць, якими колись гуляли їхні батьки. Та всі її плани враз летять шкереберть, і вона лишається сам на сам із чванькуватим французом з фотокамерою, який страшенно її дратує.
    Напередодні Різдва Жан-Люк, який тільки-но пережив непростий розрив із коханою, сідає за горе-фотопроєкт у кімнаті студентського гуртожитку, бо ось-ось має здати його викладачеві. Та всі його плани враз летять шкереберть, і він лишається сам на сам із одержимою американкою з детальним списком справ у кишені, яка страшенно його дратує.
Чи зможуть вони стерпіти одне одного цілісінький день?..



Алі Гейзелвуд "Гіпотеза кохання"

    Олівія Сміт — біологиня, яка мріє не про романтичні стосунки, а про докторський ступінь. Але що робити, коли найліпша подруга не дає тобі спокою з отим коханням ні вдень, ні вночі? Звісно ж, знайти хлопця, який вдаватиме любчика. На цю роль годиться не абихто, а молодий і гарячий професор Карлсен: м-м-м, біологія, Стендфорд, поцілунки... Непоганий початок, погодьтеся! Олівія має чіткий план і не чекає від славного на всю кафедру Адама «Гедзя» Карлсена розуміння чи підтримки. Але після інциденту на великій науковій конференції Адам стає на її бік. І раптом дівчина помічає, що її обранець не лише розумний, але й чуйний і врівноважений хлопець… із кубиками пресу (о боги!). Щойно маленький експеримент виходить з-під контролю, а теорія романтики розбивається на друзки, як Олівія розуміє: дослідження власного серця під мікроскопом буде складнішим за гіпотезу кохання!



Елена Армас "Іспанський любовний обман"

    За чотири тижні Каталіна має бути на сестриному весіллі. А отже, має саме чотири тижні, щоб знайти супутника й шугнути до сонячної Іспанії, де невгамовна Каталінина рідня чекає на знайомство з її «американським бойфрендом». Маленька брехня мала б захистити безталанну дружку від спочутливих коментарів після розставання з колишнім, який уже не сам, зокрема й у списку запрошених. Допомогти зголошується красунчик Аарон Блекфорд — колега, із яким у Каталіни напружені стосунки (ох, як він її бісить).
    Відмовитися від Ааронової пропозиції та мати проблеми чи пристати на Ааронову пропозицію та мати проблеми? Та що, як він не доводитиме її до сказу поза роботою? І що, як удавати закоханих доведеться недовго?

    






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами