Топ-8 книг для молоді: збірна солянка романів із найвищими рейтингами

Продовжуємо говорити про молодіжну прозу, яка нарешті гідно представляється на ринку України. Young adults – книги, які були створені для підліткової аудиторії та молоді, головні герої, змальовані в них – старшокласники, студенти, стажери, молодь, що здобула першу роботу. Книжки різняться за жанрами та віковими обмеженнями. 


Наша підбірка орієнтована на 16+ вікову категорію читачів. Тож пропонуємо вашій увазі книги, які цікаво почитати в перерві між навчанням та здобуттям фаху: розслідування, містичні таємниці, перша закоханість та помста, яку куштують холодною - все знайдете тут.


Джоан Ліндсі "Пікнік біля навислої скелі"


    14 лютого 1900 року, Австралія. У глушині штату Вікторія живуть своїми маленькими радощами і болями мешканки коледжу «Епл’ярд» – приватного пансіонату для юних леді.

    Вчительки і студентки із нетерпінням чекають на традиційний святковий пікнік, під час якого можна буде забути про навчання, скуштувати солодощів та насолодитися чарівною австралійською природою. Проте погідний літній ранок підготував для них багато сюрпризів.

    «Пікнік біля Навислої скелі» вважається еталоном містичного детективу та одним із найважливіших австралійських романів усіх часів. Книжку авторка написала всього лише за чотири тижні, й в Австралії вона отримала неймовірний успіх, незважаючи на те, що заради збереження інтриги видавець спершу заборонив публікувати останній розділ.

    На кожного, хто захоче долучитися до містичного пікніка, чекають пошуки, звинувачення та різноманітні версії подій – одна моторошніша за іншу. А ще – неймовірно вродливі дівчата, які неначе зійшли на сторінки книги з картин прерафаелітів та приголомшлива австралійська природа.


Кара Мак-Довелл "Так чи інакше"

    Калатання серця, холодний піт, тремтіння пальців… Та ні, це не анонс до фільму жахів)) а лише частина того, що відбувається з Пейдж Коллінз, головною героїнею книги Кари Мак-Довелл «Так чи інакше», коли вона має зробити черговий вибір! Це страх схибити… Адже прийняти одне неправильне рішення дорівнює жалкувати потім усе життя.

    Тому, коли Пейдж в останню хвилину пропонують два варіанти канікул, її мозок просто вибухає!

    Поїхати до Аризони разом із хлопцем, якого кохаєш, і нарешті покінчити з френдзоною, чи поїхати до Нью-Йорка - міста, де мрієш побувати усе життя?

    І тут на “допомогу” приходить доля у вигляді слизької підлоги... «До речі, не намагайтеся відтворити це в реальному житті!» І відтоді дівчина проживає обидва варіанти різдвяної подорожі. Але як... таке... можливо?! Це головна інтрига, якою авторка майстерно утримує читача до останньої сторінки.



Крістіна Двойних "Світ Долішній"

    2165 рік. Землю давно захопили прибульці. Залишки людської цивілізації виживають на летючих станціях без надії коли-небудь повернути втрачену планету.

    Сіонна Вель — юна рейнджерка із Четвертої станції, одна з небагатьох, хто часом іще спускається на спустошену Землю. Вона звикла виконувати свої місії самотужки, але все змінюється, коли в напарники їй ставлять Ліама – хлопця, колись урятованого із Землі. Це призначення — лише перша із загадкових подій, які змушують Сіонну підозрювати, що вона, дочка капітана Четвертої, є частиною чиєїсь змови. Незабаром звичне для Сіонни життя зміниться назавжди.

    «Світ долішній» – це фантастична антиутопія української авторки Крістіни Двойних, що не залишить поціновувачів жанру байдужими. Разом із Сіонною Вель Ви будете підслуховувати розмови командирів станцій, прокрадатися темними коридорами, відбиватися від атак прибульців, маргіналів із Землі та зрадників, які ще вчора були найближчими друзями. Світ вже ніколи не буде таким, як раніше...



Марі Франк "Багато снів потому"

    Молодий та успішний вашингтонський адвокат Дуглас виявляється втягнутим у гучну справу. Наслідки в один момент позбавляють чоловіка роботи, доброго імені та сім’ї. Другий шанс йому дарує старий знайомий із Філадельфії. У новому місті Дуглас планує почати нове життя та позбутися старого секрету, проте натомість заводить новий – зухвалий і дуже симпатичний.

    Роман «Багато снів тому» – дебютна робота письменниці. Він не лише про розвиток стосунків двох людей і кохання між ними, а й про встановлення довіри, подолання внутрішніх перешкод і боротьбу із зовнішніми обставинами. Ритм великих американських міст, аромат міцної кави та ранкова замріяність після сну, який хочеться зробити реальністю – ось що насамперед відчують читачі роману. Це історія про те, що кожен пережив або побачив уві сні хоча б раз, проте беріг у таємниці. Головні герої намагаються виправити та назавжди забути помилки минулого. Але чи вийде у них зробити правильні висновки?



Л. Дж. Шен "І де був той розум?.."

    У кожного з нас у душі йде війна між світлом і темрявою. Ніхто не живе без проблем і розчарувань. І навіть у багатої розкішної білявки є свої секрети. І у футбольного капітана, який вирізає в сорочках дірки навпроти серця, теж. У кожного з нас — своя історія, а в ній є розділи, які ми не хотіли б зачитати вголос.

    Пенн
    Кажуть, помстра - це страва, яка найліпше смакує холодною. Свою помсту я чотири роки доводив на повільному вогні, щоб гідно відповісти Дарці за скоєне. І тепер моє серце - крижане. Я зірвав квітку її першого поцілунку, а вона забрала в мене ждине, що я любив. Я був бідним, а вона мажоркою. Нині - я її зведений брат. Її мучитель. Дарка Фалловіл вважає себе королевою. А я доведу їй, що вона лише недолуга зіпсута принцеска.

    Дарка
    Я люблю гострі підбори-шпильки, бо ними можна ефектно прокладати собі шлях, ідучи по головах. Що ж до Пенна Скаллі, я штрикала його серце, аж поки він не стік кров'ю, а тоді просто викинула на смітник. Чотири роки тому він просив мене зберегти для нього всі мої перші рази. Тепер він живе в кімнаті навпроти, а я хочу бути для нього останньою літерою в алфавіті. Поклавши своє серце мені до ніг, він сказав на прощання, що в цьому світі немає нічого задарма. І що тепер? А тепер він змушує мене розплачуватись.



Кірстен Ґір "Незабудка. Те, що неможливо побачити на світлі"

    Дивовижні речі раптово зближують крутого улюбленця публіки і дівчину-сусідку, що обожнює фентезі й точно не підпадає під його тип. Коли однієї ночі за Квіном погнались моторошні істоти і його тяжко поранили, він почав бачити речі не від цього світу. Але кому ж довіритися, коли статуї раптом починають віршувати, а макет черепа привітно тобі посміхається? Найкраще — дівчині з будинку навпроти, чия думка цілковито йому байдужа. Квін зовсім не планував, що його з Матильдою затягне у вир магічних пригод, сповнених небезпек. А ще менше очікував, що по вуха закохається...



Нова Гілл "Нетрі. Покинутий будинок"

    Іра та Ваньйо – близнюки. Колись вони були одним-єдиним цілим, та тепер розділені одне з одним і існують немовби кожен у власному всесвіті. За завданням вони опиняються в одному лісі, побіля старого закинутого санаторію. Тут блукає група молодих людей. Неочікувана й вимушена зустріч із ними привнесе в життя героїв нову сум’ятицю, нові почуття. Попереду – спільний і нелегкий шлях через лісові нетрі, навчальне випробовування для Іри і Ваньйо. Адже ці місця – живі, небезпечні й ведуть за ними справжнє полювання. Ліс оточує їх, порушуючи вдавану тишу – і здається, немає жодного шансу на порятунок у цьому химерному царстві хаосу. Чи можна відшукати в таких обставинах і умовах бодай хоча б єдину споріднену душу? Як вилазити із цієї непролазної безвиході? Зрештою, хто тут свій, а хто – чужий? І кому вірити на світі?..


Ізабель Абеді "Шепіт"

    Ноа приїжджає з мамою в старовинний будинок у забутому селищі, щоб провести в ньому відпустку. Але щось дуже лячне й тривожне йде від цього старого будинку. І здається, тільки Ноа відчуває це. Однак незабаром події набирають обертів. Знайомство з гарним, але вельми таємничим хлопцем Девідом. Слідом нова хвилююча гра, яка змушує пульс прискоритися. Усього лише шматочок паперу та блюдце викликають на спілкування дух дівчини. Вона стверджує, що загинулам в цьому будинку 30 років тому. Ноа й Девід у жаху: це був оптичний обман чи будинок і справді приховує жорстоке вбивство? Неймовірний роман від майстра словам Ізабель Абеді змусить полоскотати нерви.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами