Топ-8 книг для молоді: новинки 2023

Українські видавці продовжують тримати книжковий фронт, видавати новинки в умовах обстрілів та нестійкої фінансової ситуації.  Завдяки їм молодь отримує світові бестселери, має змогу читати їх українською, знаходити в книгах заспокоєння, "втечу від реальності", набираючись сили перед продовженням навчання, саморозвитком чи працею.

В останній підбірці книг з циклу "Топ-8 книг для молоді" ми пропонуємо романи надруковані 2023 року, або ж ті що вийдуть незабаром. Динамічність, видовищність та захопливий сюжет гарантуємо.

Брендон Сандерсон "Небовись"

    Світ войовниці Спенси перебуває під загрозою вже сотні років. Інопланетна раса креллів проводить атаку за атакою з неба у нескінченній кампанії зі знищення залишків людської раси. Єдиний захист людства — піднятися на свої кораблі і битися з ворогом у небі.
    Спенса, дівчина-підліток, завжди мріяла бути однією з них, злетіти над Землею і довести свою хоробрість. Але її доля переплетена з долею батька — пілота, який загинув багато років тому, несподівано покинувши свою команду, через що шанси Спенси вступити до льотної школи стали майже нульовими. Ніхто не дозволить Спенсі забути, що зробив її батько, але вона все ще сповнена рішучості літати.
    Коли вона знаходить уламки стародавнього корабля, то розуміє, що ця мрія може стати реальністю — за умови, що вона зможе відремонтувати корабель, пройти льотну школу і (можливо, найголовніше) переконати дивну машину допомогти їй. Тому що цей корабель, як виявилося, має душу. . .



Френсіс Гардінґ "Оповита тінями"
    
    Ця історія про дівчинку з ведмежим серцем...
    Іноді, коли людина вмирає, її дух шукає собі притулок. Дехто з людей має простір всередині себе, ідеальний для схованки. Дванадцятирічна Мироносиця навчилася захищатися від привидів, які ночами, відчайдушно шукаючи притулку, намагалися оселитися в ній. Але одного дня жахлива подія змушує її послабити пильність. І відтоді в дівчинці оселяється привид. Це дикий, жорстокий і сильний дух, який стає для неї єдиним захистом, коли її відправляють жити до заможних і могутніх предків її батька. Насувається громадянська війна, й цим людям потрібні такі, як вона, щоб захистити їхню темну й жахливу сімейну таємницю. Але коли Мироносиця планує втечу та перетинає роздерту війною країну, вона мусить вирішити, що гірше: одержимість чи смерть.
    Вишукано сплетена історія про владу, дружбу, силу та стійку дівчинку серед світу, що перевернувся догори ногами.



Брендон Сандерсон "Хроніки Буресвітла. Книга 1. Шлях королів" 

    
    Забута магія повертається…
    Магія покинула людство зі зникненням Променистих лицарів. Єдине, що залишилося, - це Сколкозброя і Сколкозбруя. Той, кому пощастило заволодіти цими артефактами, стає могутнім воїном. Утім невдовзі Рошар - світ бур і скель - зміниться навіки. Бо землею ходять троє. Убивця, який повеліває силами гравітації. Стомлений війною полководець, що передрікає апокаліпсис. Та син хірурга - колишній солдат, що став рабом, - до якого прив’язався дух-спрен. Але найбільшу таємницю приховує четверта з них - дівчина-спудейка, яка прибула на навчання до вченої-єретички. Ці четверо можуть врятувати Рошар. Або знищити назавжди…





В. Е. Шваб "Галант"

    «Будь-де буде краще, ніж тут. Ти будеш у безпеці, доки триматимешся якнайдалі від Галанта».
    Олівія Пріор — сирота, вона мешкає в школі для дівчат Меріленс. Єдина річ, яку залишила їй матір — божевільний щоденник, що приховує багато таємниць. Одного дня дівчина отримує дивний лист із запрошенням повернутися додому — до маєтку Галант. Але коли Олівія з’являється на порозі — розуміє, що нікому тут не потрібна.
    Дівчина знає, що Галант приховує секрети, і сповнена рішучості розкрити їх. Якось вона знаходить зруйновану стіну, і опиняється по той бік Галанта, де на неї чекає уособлення зла — Згуба. Які ще випробування трапляться на її шляху? Чи віднайде вона в собі сили довідатися усі таємниці маєтку?
    ВІКТОРІЯ Е. ШВАБ є авторкою бестселерів за версією New York Times. Письменниця завершила понад двадцять книжок, серед яких відомі серії «Відтінки магії», «Кессіді Блейк», «Лиходії» і міжнародний бестселер «Незриме життя Адді Лярю». Її книжки перекладені більш ніж двома десятками мов.




А. Achell "Клинок королеви. Танок із тінями"

    Пасербиця короля, герцогиня-бастард, людина принцеси, клинок королеви — вона має багато прізвиськ, але чи хоч одне з них вірне? Малкія Денмір — герцогиня за правом народження і клинок королеви за посадою. Вона почувається білою вороною у Елмессарському палаці, й лише прихильність принцеси надає сенс її життю і забарвлює його у яскраві кольори. На жаль, трагічні події змушують Малкію покинути палац. Вона вирушає у небезпечну подорож, прагнучи помститися за смерть близької людини і звільнитися від прокляття. Тож як називатимуть ту, хто намагається зрозуміти своє призначення, тікаючи від минулого і тіней, що переслідують її? Чи вдасться Малкії врятуватися?.. Біжи від тіней. Не гаси світло. Бійся мороку й тих, кого любиш.






Медлін Міллер "Цирцея"

    Це історія кохання і втрат, рішучості й невтомної боротьби. Перед вами постане грецький пантеон очима Цирцеї — хитрої чарівниці, підступної красуні-спокусниці. Але це також історія жінки, яка виборює собі місце у світі чоловіків, адже іноді під знайомою поверхнею прихована й інша, глибша історія.
    Цирцея, дочка бога Сонця Геліоса, виявилася незвичайною навіть за міркою богів — з рідкісною чаклунською силою, що здатна перекинути світ догоридриґом. Навіть Зевс відчув у ній загрозу, тому відіслав дівчину на безлюдний острів. Тепер Цирцея — вигнанка, яка ще дужче вдосконалює свою магію.
    У її житті з’являються славнозвісні Дедал з Ікаром, Мінотавр, Медея та легендарний Одіссей. Але зрештою Цирцея розуміє, що самотня — і поміж богів, і поміж смертних. Жорстока доля чатує на неї, тож їй треба раз і назавжди визначитися, належить вона до богів, від яких народилася, або ж до смертних, яких полюбила понад усе.



Дарія Піскозуб "Гемма"

    Зима огорнула племена, залишивши по Святій війні спалену Катаклу, зраджених Торіаті та зруйновану державу Накар. Етан Накара втікає до Мітрини, де заради порятунку племені укладає угоду, на яку ще жоден жрець не погоджувався. Александра Торіаті, чий дар ткати став руйнівним для неї самої, вирушає до ядра Гемми в пошуках відповіді, як помститися племенам. І на додачу до всього у гру вступає Цембенга, де смерть однієї зі жриць руйнує хиткий баланс влади. З богом із металу, який набув свідомості, кожен герой розуміє: щоби збудувати майбутнє, слід нарешті розплутати таємницю минулого Машини та епохи Сталі.







Шелбі Мег'юрін "Змія і Голуб. Книга 1" 

    Вiдьма та мисливець на вiдьом, пов’язанi священними шлюбними узами. Така iсторiя могла скiнчитися лиш одним: вогнищем i сiрником.
    "Блискучий дебют, у якому є все, що я люблю: яскрава, вповні реалізована головна героїня, вигадлива й смертельно небезпечна система магії, а також палка історія кохання, якою я зачитувалася допізна. «Змія і голуб» — не книга, а справжнісінький діамант." 
© Сара Дж. Маас, авторка серії «Двір шипів і троянд»,бестселера №1 за версією New York Times


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами