Автори-сучасники в Instagram

 Століття соціальних мереж знайомить ближче з публічними персонами. Письменники перестають бути скупими біографіями у підручниках чи газетних довідках, що ніяк (окрім листування з критиками) не взаємодіють з читачами. Нині автори відкриті до поціновувачів своєї творчості, стають культурними рупорами, ведуть блоги та надихають постійно працювати над втіленням власних мрій.


    Українські автори творять в умовах, коли творчість не є джерелом фінансового забезпечення, а радше хобі. Лише одиниці можуть сказати, що письменство їхня основна професія. Пов'язано це з тим, що десятиліттями українська література відчувалася як меншовартісна як на теренах України, так і на міжнародній арені, та завдяки сучасникам українці спостерігають зростання древа українських авторів ХХІ століття.




Макс Кідрук — український письменник, радіоведучий і популяризатор науки. Автор проєкту «Теорія неймовірності» на Українському радіо, книжок «Де немає Бога», «Не озирайся і мовчи», «Зазирни у мої сни», а також низки тревелогів. Твори перекладено польською, німецькою, чеською та угорською мовами. Співзасновник видавництва "Бородатий тамарин". 
    У своєму інстраграмі розкриває видавничі плани "тамарина", висвітлює тур на підтримку "Колонії" та онлайн-події (ефіри) у яких братиме участь. Про досвід видання «Колонії» — першої книги з фантастичного циклу «Нові Темні Віки» про світ у ХХІІ столітті; історії про те, що людина, попри всі її досягнення, не змінюється, й ані збільшення тривалості життя, ні навіть перетворення на двопланетний вид не гарантує людству порятунок, можна дізнатися з інтерв'ю. Також цікавою буде дискусія Макс Кідрук та його «Колонія»: міжпланетне майбутнє людства на каналі Фантастичні talk(s).
    Перейти до інстаграму автора тут.



Наталія Матолінець - українська письменниця, блогерка, мандрівниця, співавторка каналу Фантастичні talk(s) / Fantastic talk(s)Авторка young adult (підліткам, 14-17 років) та new adult (умовно 18-30 років) романів "Гессі", "Академія Аматерасу", "Керамічні серця", трилогії "Варта у грі", переможниця Міжнародного літературного конкурсу "Коронація слова". Має переклади чеською, польською та англійськими мовами. 
    Сторінка Наталії в інстаграм заповнена анонсами книг, артами, локаціями, які надихають її творити або ж уже відображені в книгах. Шалена популяризаторка Львову, веде рубрику #матолінець_писанина в якій розповідає про творчі плани, ділиться думками про творчість та ньюанси побудови світів і сюжетів.
    Перейти до інстаграму авторки тут.



Ілларіон Павлюк - український письменник, журналіст, продюсер. Нині військовий у складі ЗСУ. Автор романів «Білий попіл», «Танець недоумка» і «Я бачу, вас цікавить пітьма». Один із останніх ефірів, який можна знайти на просторах You Tube:  Обирайте найпопулярніші книжки 0:00 / 0:15 Ілларіон ПАВЛЮК: коли "закінчиться" війна, як говорити про втрату, "Я бачу, вас цікавить пітьма".
    Сторінка автора діє як особистий профіль у якому він ділиться своїм життям, роботою, моментами, що приносили радість, анонсами книжкових зустрічей, подорожами. В останній час мало публікацій у зв'язку зі службою та війною.
     Перейти до інстаграму автора тут.



А. Achell - українська письменниця, блогерка, авторка трилогії "Клинок королеви". Пише фентезі про войовничих дівчат і гострі мечі. Наразі українські читачі знайомляться з дебютною частиною циклу "Танок із тінями". Для знайомства з її творчістю радимо переглянути ефір "Клинок королеви" A.Achell - український палацовий young adult!
    У своєму інстраграмі активно розповідає про творені нею книги. Наразі має шість завершених історій. Багато уваги приділяє артам персонажів з трилогії та висвітленню їх характерів. Ділиться уривками з неопублікованих творів та своїми думками щодо творчого процесу. 
    Перейти до інстаграму авторки тут.



Володимир Кузнєцов — письменник, музикант, інженер і гейм-дизайнер, автор роману "Заколот", "Невимовні культи" і фентезі «Вогневир». Детальніше про останній роман автора можна прочитати в інтерв'ю Володимир Кузнєцов: «Alien — містке слово, яке ховає в собі весь страх людини перед космосом» та переглянути ефір Поради письменникам, Чого бракує українській літературі | Володимир Кузнєцов | #22 | Подкаст На Межі
    Веде авторську сторінку наповнену космосом, незбагненними істотами, книгами й навкололітературним життям. 
    Перейти до інстраграму автора тут.


Айя Нея - українська письменниця, блогерка, консультантка з АП. Авторка "Крила Остару. Прощена", "Крила Остари. Пітьма", "Подвійник", циклу "Норд". Прокладає шлях самостійного друку й піару. Нещодавно презентувала свої видання в ефірі «Танхельм», «Норд. Велика Зима» : новинки українського фентезі | Від звіролюдів до північної казки
    Має естетичний інстаграм наповнений вибраними фрагментами з книг, колоритними ілюстраціями та книжковим мерчем. Окремо веде рубрику у якій висвітлює жанрові різновиди в літературі  та ділиться порадами з творчості.
    Перейти до інстаграму авторки тут.


Мирослав Лаюк -  український письменник, поет, журналіст. Автор збірки «Метрофобія», романів «Баборня»,  «Світ не Створений», "Залізна вода", "Ківі ківі". Роботи письменника були опубліковані багатьма мовами, включно з англійською, німецькою, польською, азербайджанською, чеською та іншими. Для знайомства з автором радимо переглянути ефіри Чи є в Україні письменники світового рівня? — Жадан і Лаюк І Вони написали історіюМирослав Лаюк "Як інтерпретувати факти та збирати інформацію під час роботи з художнім текстом".
    До війни активно вів інстрагам наповнений прочитаними книгами, мандрами, поезією, та любов'ю до класичних творів. Наразі його сторінка рясніє репортажами з гарячих точок та деокупованих територій.
     Перейти до інстраграму автора тут.



Таня Гуд - українська письменниця, блогерка, фотографиня. Пише книги, які закохують в українську міфологію. Авторка дилогії "Поклик мавки" та "Голос тіні", дитячої повісті "Незламне серце". Познайомитися з авторкою можна з ІНТЕРВ’Ю З ПИСЬМЕННИЦЕЮ ФЕНТЕЗІ ТАНЕЮ ГУД «Я ПІЗНАЛА ТЕ, ЯКОЮ СИЛЬНОЮ Є».
    Активно веде інстаграм заповнений творчістю, письменством, книжковою естетикою, косплейними фотосесіями. Веде рубрику з думками про письменство, страхи, що заважають розвиватися, шлях до мрії, цікаві факти про свої книги тощо.
    Перейти до інстаграму авторки тут.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами