7 креативних ідей для вашої бібліотеки

 Сьогодення дозволяє обмінюватися досвідом, черпати ідеї, адаптовувати їх під потреби конкретної бібліотеки. Ми підібрали 7 ідей, які користуються популярністю серед закордонних бібліотек та пропонуємо втілити їх на українських реаліях.





    BOOKFLIX - тип книжкових виставок популярних серед публічних та шкільних бібліотек США та Західної Європи. Концепція книжкової виставки спирається на зовнішній вигляд Netflix (сервіс потокового передавання відео, що дає змогу дивитися різноманітні телесеріали, фільми, аніме, документалістику й інший контент на тисячах пристроїв із підключенням до Інтернету) та створює підбірку книг за якими зняті фільми. BOOKFLIX можна оформити на книжковому стелажі чи ж дошці бібліотечних оголошень, якщо вона відповідного розміру.



Часто  BOOKFLIX оформлюють на стіні як стаціонарна локальна виставка-рекомендація без розміщення книг.
Інколи BOOKFLIX поєднує книгу і DVD або постер фільму, щоб привернути увагу.

    Особливістю BOOKFLIX є обов'язкова жанрова градація по зразку на фото.

  Рекомендації BOOKFLIX змінюються раз на місяць або посезонно. 

Основна "вимога" до BOOKFLIX - наявність у бібліотеці пропонованих на виставці книг, бо ж передбачається що книга має "витіснити" перегляд кінофільму з вечірніх годин.




















    Фото локація "Схоплені за читанням" - це проста у виконанні фотозона у кримінальних мотивах з використанням зростової лінійки. Понад полотном вказується концепція фотозони "Схоплені на читанні заборонених книг", "Схоплені на читанні детективів" тощо. Учасник фото локації обирає книгу, яка підходить під вказані критерії й отримує своє "фото-мафіозі". Бібліотека може організувати власний фото батл у соцмережах з використанням унікальних гештегів чи ж створити альбом з фото користувачами.



    "Слоїк слів" - елемент декорації, який поступово твориться з користувачами бібліотеки. Для цього потрібна скляна банка, принтер для друку і читачі, що готові поділитися цитатами, фразами з книг, які підняли їм настрій чи ж здивували глибиною сенсів. Бібліотекар веде ворд документ, куди одним кеглем і шрифтом вписує зазнічені цитати, друкує їх і вкладає у банку аж поки вона не заповниться. Слоїк закривається і час від часу струшується, щоб змінювалися слова видні читачам. Користувачам, які впізнають звідки взятий фрагмент, бібліотекарі можуть дарувати цукерку як винагороду за читання.



    "Дошки взаємодії" - бібліотечні дошки оголошень можуть бути чудовим способом продемонструвати ваші поточні програми, книги та ідеї. Незалежно від того, оновлюєте ви свої дошки оголошень щомісяця чи щосезону, зробіть крок далі, створивши інтерактивні дошки взаємодії. 



    Це може бути дошка підтримки як на фото прикладі "Візьми, що потребуєш" з мотивуючими словами підтримки від письменників чи ж відомих сучасників. 

    Бібліотекар обирає кількість рубрик для взаємодії, наповнює їх матеріалом та підготовляє локацію для дошки.

   "Дошкою взаємодії" може бути опитування "Ваш рейтинг музики", "Що приносить радість", "Відкритий вірш/казка", де користувачі бібліотеки дописують одне речення на дошку аж поки історія не дійде логічного завершення.


    "Побачення з книгою наосліп" - тип книжкових виставок, що формуються опираючись на вікову категорію читачів з книгів різноманітних жанрів. Основна умова проведення такої виставки - не змішувати дитячі й дорослі книги на одному стелажі та підготувати інтригуючі ключові слова, які зустрічаються у творі. 


Читач дізнається, яку книгу обрав лише дома знявши пакувальний папір з палітурки.

"Побачення з книгою наосліп" можна влаштовувати як самостійну виставку так і присвятити Дню Святого Валентина.

    Вона потребує попередньої підготовки вибірки книг, естетичного оформлення та уважності при внесенні інвентарного номера у формуляр читача.







    Організуйте у бібліотеці відкрите книжкове змагання READ BOOKS CHALLENGE. Завчасно визначте кількість книг для визначення переможця, час проведення конкурсу, умови мінімальної кількості сторінок у книзі тощо, щоб умови були прозорими та зрозумілими всім користувачам.


    Влаштуйте офіційне відкриття READ BOOKS CHALLENGE, ознайомте учасників з правилами та визначте приз переможцю. 

    READ BOOKS CHALLENGE може стати чудовим інструментом для залучення дітей/підлітків у читання, якщо попередньо домовитися з батьками, що участь у конкурсі платна. Кошти зі спонсорських внесків формують призовий фонд переможцю. Цю стратегію активно використовують дитячі публічні бібліотеки США, щоб привчати дітей до самостійності, розуміння ціни праці та пропагувати читання.


    Для користувачів бібліотеки, які не знають що б їм почитати і просять поради влаштуйте "Книжкову лотерею" і хай всесвітня випадковість обере для них наступну книгу. "Книжкова лотерея" може діяти у бібліотеці як постійна локація. Її оформлення відкриває безмежну свободу для бібліотекаря, залежно від фінансування закладу: банка зі згорнутими сувоями на яких вказана назва й автор книги, лототрон, розтяжка листівок звоботній бік яких вказує на книгу.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами