Феномен ТікТоку і його можливості для бібліотек

   ТікТок станом на 2024 рік, платформа майбутнього. Будьмо відвертими, вікова частка користувачів Facebook склалася у період появи соцмережі. Більшість користувачів, що прийшли на платформу з 2004-2014 рік на ній і лишаються. Інстаграм виграє у Фейсбуку завдяки продажу так званої "інстаграмності": красиве життя + зовнішня привабливість, та інструментам для ретушування розповідей і дописів (віднедавна появою reels). Інстаграм зайняв нішу між 25-40 років, та й він поступається ТікТоку, де віковий рубіж починається з 10+ років. 



    

    Бібліотекам, що взагалі не знайомі з ТікТоком, пропонуємо пройти навчання на порталі "ДІЯ" TikTok, Instagram, Facebook: як залишатись в тренді Як створювати контент та заробляти у TikTok, Instagram та Facebook брендам і блогерам, воно дозволить зрозуміти чи підходить соцмережа для ваших планів та стратегії бібліотеки. А також оцінити скільки зусиль та часу займе адміністрування сторінки на платформі, генерування контенту та моніторинг ідей. На You Tube відосталь матеріалу, що покропово навчає як створювати короткі відео за допомогою самого сервісу чи сторонніх програм, достатньо лише ввести "як створити відео для ТікТок" або ж поступово розібратися методом проб і помилок.

    Про користь і шкоду ТікТоку у суспільстві давно ведуться суперечки. Однак ми не можемо ігнорувати той факт, що з роками популярність коротких відео роликів зростає. Використання ТікТоку для просування закладу вже оцінили наші іноземні колеги. Українська бібліотечна асоціація переклала на українську дві статті Лукаша Брауна про переваги ТікТоку супроти інших мереж TIKTOK В БІБЛІОТЕЦІ? ЧОМУ ЦЕ ВАРТО та БІБЛІОТЕКА НА TIKTOK ‒ ІДЕЇ ТА НАТХНЕННЯ. Друга стаття дуже помічна коли часу розбиратися у трендах платформи немає, а запускати свій канал у ТікТок треба негайно.

    А тепер, озброєні інформацією з курсу та статей, погляньмо на отримані дані під кутом зору бібліотечного працівника. 3 березня 2023 року Уряд ухвалив СТРАТЕГІЮ розвитку читання на період до 2032 року “Читання як життєва стратегія та затвердив ОПЕРАЦІЙНИЙ ПЛАН реалізації у 2023-2025 роках Стратегії розвитку читання на період до 2032 року “Читання як життєва стратегія”. Вони достатньо туманно окреслюють напрямки роботи, але зазначають, що до бібліотек має бути посилена увага як у фінансуванні так і в підвищенні кваліфікації працівників, особливо в інформаційних технологіях.

    Бібліотечні працівники активно наповнюють сторінки бібліотек у соцмережах (зазвичай це Фейсбук, зрідка Інстаграм чи Твітер) віртуальними виставками, підбірками рекомендацій, фото колажами новинок, фото колекцією проведених заходів тощо, щоб розповідати новини своїй громаді. Ці зусилля часто лишаються непоміченими через відсутність налаштувань по охопленню (географічна локація), відсутності коштів на комерційну рекламу чи ж пасивності аудиторії. Тобто не обов'язково що ваш контент не цікавий, можливо він не потрапляє у рекомендації, бо у вашій громаді (особливо якщо вона маленька) конкретна соцмережа не популярна.

Тож перш ніж працювати з ТікТок варто визначити чи мають цю соцмережу ваші користувачі.

Для шкільних бібліотек ТікТок мов чарівна паличка. Переважна більшість учнів мають ТікТок: або самі ведуть акаунт, або "залипають" у стрічку. Це змога прорватися у їхній інформаційний простір та наповнити його розповідями про книги, книжковою естетикою чи розігруванням мікро сценок з обраної історії тощо. До прикладу розповідь про книгу можна оформити як stassie.librigrennysmith_igboh.done, книжкові рекомендації knygo_hrobaksasha_shevs, stary_lev, промоцію як lichiewhynotdragonmanuscript. Натхнення на розігрування мікро епізодів почерпнути з ТікТок каналу tbuwua.

Що ж до більших публічних бібліотек то тут працює ваше знання користувачів закладу: популярні книги, жанри, супутні інтереси. Бібліотеки України можуть навчатися як вести ТікТок для дорослих відвідувачів з успішних практик колег. Наприклад блог польської бібліотекарки biblioteka_rka має 25+ тисяч підписаних користувачів. Авторка показує будні бібліотеки, робочі моменти, створює книжкові меми та не боїться розважати аудиторію і одночасно привертати погляди до бібліотеки. З часу ведення каналу biblioteka_rka отримала 2.7 мільйона вподобайок

Інший зразок caledonpubliclibrary - публічна бібліотека у Лондоні. Вони візуалізовують естетику бібліотеки як закладу, але мають низькі охоплення через не систематичність публікування відео, відсутність персоналізації бібліотекарів закладу. Поза тим їхні результати були б чудовими для України 1 тис постійних підписників, та 4+ тисячі вподобайок.

Один із найуспішніших кейсів має thatlibraryshow. Блог бібліотекаря з Канади користується великою популярністю через майстерність перевтілень та креативність у створенні контенту. Він стравді "заморочується" створенням відео. Ви тільки вдумайтеся, блог має 3+ мільйона підписників і більше 113 мільйонів вподобайок. Його вектор не розмови про книги, а веселощі і бесіди з клієнтами, тобто висвітлення бібліотеки як місця у якому з готові до розмов і в якому мало заборон.
    Щодо української практики. Маємо не так і багато зразків творення контенту. Блог biblioteka_bibrkalibrary_ifvolyn_youth_lib, biblioteka_skvura тощо, але вони не надто успішні. 

Основною помилкою у творенні контенту серед бібліотек є нерозуміння книжкових трендів, алгоритму ТікТок, незаповнення профілю, відсутність гештегів або ж генерування відео без музики, ефектів та інших елементів, що привертає увагу.

Декілька порад для початківців

  •  створюючи свій блог на платформі, обов'язково вкажіть назву закладу у місці для біографії, використовуйте ключові слова за якими вас снаходитимуть користувачі в описі до своїх відео - "бібліотека", "книги", "читання". Додавайте гештеги, наприклад #читаюукраїнською, #детектив #назвакниги #видавництво #раджупрочитати #відгук #рекомендація #книгиукраїнською #бібліотека тощо. Наявність гештегів працюватиме на вашому боці у просуванні вашого відео алгоритмами платформи.
  • виставте геолокацію до вашого відео, якщо бібліотека має мітку на гугл-картах - виставте її. Робіть себе максимально видимими.
  • визначтеся з графіком виходу відео, наприклад 1 раз на тиждень, і дотримуйтеся його. Не зникайте надовго з платформи, потім важко потрапити під просування алгоритму.
  • Обов'язково підглядайте ідеї у книжкових блогерів. Надхнення приходить, коли його шукати. Ви маєте максимально розуміти і аналізувати, що зараз популярне серед буктоку, бо ж саме він ваша цільова аудиторія.
  • Вивчайте всі можливості створення відео у ТікТок: не поспішайте, поки не будете впевнені, що знаєте який функціонал має кожне віконце у монтажі. 
  • обов'язково слідкуйте, щоб додана музика була синхронною з темпом відео, підходила йому за настроєм та стилем. Інакше ваші відео прогортають без зупинки на кадрі.
  • не соромтеся показувати себе - люди люблять слухати і бачити людину, а не голос за кадром.

 

Можливості Тік Току для бібліотек:

 

  • швидке генерування контенту з мобільного телефону;
  • наявність безкоштовних інструментів на платформі, шаблонів, великої музичної галереї тощо для зручної роботи;
  • потенційні великі перегляди і взаємодії, якщо відео трендове;
  • можливість створити відео безпосередньо знімаючи контент і з наявних записів у галереї; 
  • створення відео з комбінації кількох фото;
  • прямі трансляції з бібліотеки під час офлайн заходу чи ж стріми з письменниками, художниками, митцями у форматі віртуального заходу;
  • поширення відео з ТікТоку у інші соцмережі на сторінки бібліотеки, на сайт;
  • трансляція відео з ТікТоку на технічних засобах - екранах, комп'ютерах, дошках як білого шуму, візуальне наповнення бібліотеки книжковим контентом.


    Розвиток ТікТок блогу у бібліотеці залежить від креативності працівників, кількості осіб у штаті, часу який заклад закладатиме на створення контент плану та монтажу відео. Тому кожна бібліотека може розвивати видимість закладу, але результати залежатимуть від супутніх факторів. Не втрачайте віри, якщо відразу не матимете тисяч переглядів, поступово ваша аудиторія зростатиме, відео ставатимуть досконалішими, а статистика кращою.

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами