Три книжкових блоги: про навкололітературне й літературу для особистісного розвитку

    Наразі в Україні активно розвивається книжковий блогінг і про це варто говорити. Українські творці цифрового контенту набирають популярності і вдосконалюються ледь не зі швидкістю світла. Так, ми все ще не можемо похвалитися світовими показниками: стигма меншовартості повільно відступає перед ентузіастами, що невпинно колупають цю скелю.



    Підписники дивляться You Tube канали книжкових блогерів з різних причин, але всі вони так чи інакше стосуються бажання пізнавати літературу, що їх оточує, знайти напрямок, який справді суголосний літературним смакам та внутрішньому самопочуттю. Книжкові блогери у цьому стають сильними орієнтирами, оскільки дають:
  • Рекомендації книг. Блогери діляться своїми враженнями від прочитаних книг та роблять тематичні підбірки, що допомагають вибрати наступну книгу для читання;
  • Відгуки і рецензії. Блогери надають об'єктивні або суб'єктивні відгуки та рецензії на книги, що допомагають потенційним читачам зрозуміти, чи сподобається їм певна книга, автор, жанр чи піджанр;
  • Знайомство з новими авторами та жанрами. Якщо читач шукає новинок та невідкритих для себе авторів, блогери можуть пропонувати різноманітній вибір за сформованими добірками, що значно спрощує пошук потрібного;
  • Спільнота та обговорення. Книжкові блогери об'єднують навколо себе спільноту, де люди обговорюють прочитані книги, діляться своїми враженнями та думками з іншими читачами.
  • Отримання інформації про новинки та події у світі літератури. Блогери є джерелом інформації про нові книжки, події в світі літератури, авторські заходи та інші події, що цікавлять читачів.

    Наразі нас цікавить останній пункт - блогери, що є маяками у буремному світі української та зарубіжної літератури, говорять про тенденції та тренди, чутки й скандали та дають зрозуміти чим живе сучасна літературна тусівка України.
    Отож, розпочинаймо.

    Проліт - молодий, але дуже амбітний канал Юлії Типусяк, що вже більше року тішить український букток не лише книжковими відгуками і влогами, а й вдумливими бесідами про книжкове: соцмережі, критику, серйозну і "несерйозну" літературу, фанфіки тощо. Канал регулярно поповнюється новими відео та нараховує 24+ тисячі підписників, що для українського буктоку (який довгий час не розвивався за чагарниками російського) вагома ставка. Юлія дуже харизматична особистість, вміє справді просто говорити про літературу та щиро ділиться власним баченням. 
    Пані Юлія, веде всій книжковий канал і в телеграмі, тож ми дамо посилання на її медійність. 
    Ютуб ПРОЛІТ
    Телеграм ПРОЛІТ
    Інста Юлія Типусяк 


    Пані вчителька - канал української блогерки Катерини Лепської про літературу, мову й навчання із майже 70 тисячами підписників. (Що є прекрасним результатом для нашої цифрової бульбашки.) Позиціонує себе як літературно-мовний освітньо-пізнавальний навчально-розважальний канал із доволі регулярним випуском контенту. Вдумливі зауваги про літературних персонажів, авторів, навчання як таке, мовну грамотність, культурні контексти тощо.
    Посилання на канали пані Катерини:
    

    Книжкова Гурманка - це книжковий канал, що тішить українських читачів вже більше року: тут і книжкові перекази, і короткі історичні довідки про книги/цикли та їхніх авторів, які цікаво пізнавати для загального розвитку. Авторка вивчає матеріал книги та інформацію стосовно неї, у легкій розважальній формі подає матеріал. Її огляди не переобтяжені менторським тоном та дозволяють глибше оцінити твір у контексті особистісного прочитання.
    Знайти канали блогерки:
    Тік Ток Книжкова Гурманка


    Ми продовжуватимемо знайомити українського користувача з вітчизняними творцями, вишукувати цікаві блоги, які наситили б інфопростір якісним контентом. Слідкуйте за нашими випусками, бо попереду багато цікавого!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами