Підліткові книги від "Неба": що почитати на канікулах?

    Школярі пішли на канікули, а отже постає одвічне питання: чим корисним зайняти дитину? Ми пропонуємо підбірку неймовірних книг від видавництва Nebo BookLab Publishing. Красиві, трендові книги, з якими можна й відео запостити в Тік Ток і похвалитися перед однокласниками.


    Тож Nebo BookLab Publishing — засноване у 2015 році, українське видавництво ілюстрованої художньої та фентезі літератури для дітей, підлітків та дорослих.

    У видавничому портфелі значний перелік авторів бестселерів:
  • В. Е. Шваб;
  • Філіп Пулман;
  • Джо Аберкромбі;
  • Брендон Сандерсон;
  • Джей Крістофф;
  • Крістофер Паоліні;
  • Аннетт Марі тощо.
    Їхні видання вирізняються на фоні решти видавництв збільшеним форматом, уніфікованим стилем ілюстрацій та дещо вищим цінником. Поза тим, вибір якісних і актуальних книг вражає різноманіттям. 

    Ось наш топ 10 книг від "Неба", щоб розважити найвибагливішого підлітка:

 1-2.

    Трилогія "Червона зима" з антуражем японського аніме та фентезійних дорам, що занурює у світ японської культури, де вирує щире кохання, героїзм та магія.  Наразі перекладено 2 книги "Червона зима" та "Темна буря". Третя, фінальна книга, у процесі перекладу.

"Червона зима" 
    Емі – каміґарі. Усе життя вона змушена ховатися від тих, хто на неї полює. Тих, хто хоче вбити, аби завадити об’єднанню з богинею Аматерасу. Усе змінюється, коли вона рятує життя одному з ворогів богині. Загадковий та непередбачуваний Шіро – і тепер він у неї в боргу. Але що як він дізнається, хто вона насправді?

    Його обличчя здавалося навіть ще привабливішим, а його очі притягували її та тримали в полоні. Він не піде, доки не відплатить їй.

    Емі розуміє, що з його допомогою вона зможе отримати відповіді на багато питань про її долю, але їй потрібно укласти угоду з найнебезпечнішим йокаєм. Чи призведе ця пригода до пастки?

"Темна буря"
    Емі присвятила своє життя тому, щоб стати ідеальним вмістилищем для богині Аматерасу, але підступна зрада іншого божества змінила все. Тепер Аматерасу доручила дівчині невідкладну місію: знайти й звільнити земних богів, поки людство не стало на коліна під божественною тиранією.

    На її боці — Шіро, дух лисиці, що не може згадати своє минуле. Пошуки ведуть Емі та Шіро у каламутні глибини царства духів, і хтозна, як саме пов’язаний лис зі зникненням богів... З кожним коротким пробудженням справжнього "я" дівчина втрачатиме Шіро дедалі більше. Доля небес і землі лежить в її смертних руках, і вона повинна знайти зниклих богів, інакше настане кінець світові… і Шіро.

Аннетт Марі
– канадська письменниця, графічна дизайнерка, авторка янг-едалт фентезі.

3-4.
    Цикл «Творець заклинань» став справжньою візитівкою Себастьяна де Кастелла  сучасного канадського письменника, відомого своїми фентезійними романами. Це історія шістнадцятирічного хлопця Келлена, який живе у світі магії, але втрачає свої здібності. Наразі в Україні перекладено перші дві книги. Цикл надзвичайно популярний на Західному книжковому ринку серед підлітків та молоді.


    "Творець заклинань. Книга 1"

    У джан-тепів є три необхідні умови, щоб здобути ім’я мага. Перша — це сила захищати свою родину. Друга — вміння поводитися з вищою магією, яка захищає наш народ. Третя — просто досягти шістнадцяти років.
До мого дня народження лишалося всього кілька тижнів, коли я зрозумів, що нічого з цього мені не світить.

    Магія — це обман.

    Келлен за мить зіткнеться зі своєю першою дуеллю магів і почне проходити чотири випробування, які зроблять його заклинателем. Є лише одна проблема: його магія зникла. З наближенням свого шістнадцятиріччя Келлен знову вдається до хитрощів, щоб уникнути повної ганьби. Але коли до міста приїжджає зухвала незнайомка, вона кидає Келлену виклик і змушує його піти іншим шляхом. Феріус Парфакс — одна з таємничих Аргосі — мандрівниця, яка живе завдяки своїй кмітливості та трьом колодам карт, які вона носить із собою. Вона складна і непередбачувана, але може бути єдиною надією Келлена...

    "Чорна тінь. Книга 2"

    Через кілька місяців після втечі від власного народу Келлен виявив, що став злочинцем. Злочинцем ще гіршим, ніж був до цього магом... Не допомагає і те, що єдині союзники — хвалькувата картярка та злодійкуватий білкокіт. Згодом він знайомиться з Сенерою, дівчиною із зав'язаними очима та безліччю таємниць. Разом вони опиняться втягнутими у змову магії, шантажу та вбивства. Тепер Келлен повинен знайти відповідального мага, перш ніж увесь кордон стане жертвою містичної чуми, відомої як чорна тінь.




5. 
    Крістофер Паоліні — американський письменник відомий як автор тетралогії (чотирикнижжя) "Спадок", яка складається з книг Ерагон, Найстарший, Брісінгр, Спадок. Наразі у циклі 6 книг. Свій дебютний роман "Ерагон" написав у 15 років.  Українською вийшла перша книга із циклу.

    "Ераґон. Книга 1"

    Один хлопчик. Один дракон. Світ пригод.
    Одного дня Ераґон, несподівано знаходить камінь, який виявляється яйцем дракона. Але коли з каменя вилуплюється дракончик, хлопець розуміє, що натрапив на давній спадок... Це відкриття повністю змінює життя юнака.

    Разом зі своїм новим драконом Сапфірою, Ераґону доведеться протистояти темним силам, які намагаються панувати над країною Алаґейзія. Їм доведеться розкрити стародавні таємниці та випробувати силу справжньої дружби та вірності.

    "Ераґон" — це захоплива сага про шлях від незнаного фермера до великого воїна, про знаходження себе в суворому світі магії та політичних змов. З напруженою сюжетною лінією, мальовничими описами та разючими битвами, книга Крістофера Паоліні переносить читачів в захопливу пригоду, де мрії стають реальністю, а дружба і відвага допомагає стати справжнім героєм.


6. 
    Книга, що допоможе краще зрозуміти математику  це суміш цікавого пригодницького сюжету і практичної користі.

    "Пан Числовий чорт"

    Книга для дітей та дорослих, які мають проблеми з математикою.

    Роберт не любить сни. Адже у снах відбувається щось страшне — то його ковтає велетенська риба, то він з’їжджає кудись нескінченною совганкою, а якщо уві сні він бачить прегарний велосипед у підвалі, то в яві його там немає. От розчарування! Так само як і сни Роберт не любить математику. Адже тільки його вчителю математики цікаво скільки часу треба п’ятьом пекарям аби спекти 88 кренделів.

    Одного разу уві сні Роберт зустрічає числового чорта — Теплотаксля. Але замість того аби лякати хлопця, старий чорт починає розповідати Роберту про звичайні та стрибучі числа, про витягання ріпки та інші математичні принципи.

Дванадцять ночей поспіль Теплотаксль розповідає про математичні терміни простою та цікавою мовою. А Роберт після кожного сну починає все краще вирішувати нуднуваті задачки шкільного вчителя.


7.

    Меґґі Стівотер — американська письменниця у жанрі фентезі. Її Вороновий цикл (The Raven Cycle) — це завершена тетралогія. Українською мовою вийшла перша книга і вона досить популярна серед українських підлітків.

    "Ворони. Книга 1"

    Щороку Блу Сарджент стоїть поруч зі своєю матір'ю-провидицею, поки повз неї проходять майбутні мерці. Сама Блу ніколи їх не бачить — аж до цього року, коли з темряви з'являється хлопчик і заговорює до неї.

    Його звуть Ґензі, і незабаром Блу дізнається, що він — багатий учень місцевої приватної академії Аґліонбі. Блу дотримується правила триматися якомога далі від хлопців з Аґліонбі. Відомі як «ворони», вони можуть принести лише неприємності. Але Блу тягне до Ґензі. У нього є все — гроші родини, гарна зовнішність, віддані друзі, але шукає він набагато більшого.

    Увесь час Блу попереджали, що вона стане причиною смерті її справжнього кохання. Вона ніколи не думала, що це стане реальною проблемою. Але тепер, коли її життя опинилося у дивному і зловісному світі Воронів, вона вже не так у цьому впевнена.

8-9.
    Ліан Таннер — австралійська дитяча письменниця, яка живе на півдні Тасманії. Таннер авторка фентезійної трилогії дитячих книг «Хранителі». Українською мовою вийшли перші дві книги авторки.


    "Музей крадіїв. Книга 1"

    Ласкаво просимо до тиранічного міста Джуел, де за усіма дітьми слідкують Благословенні Стражі, а нетерпіння та сміливість вважається злочином.

    Ґолді Рот живе в Джуелі все своє життя. Як і будь-яка дитина в місті, вона носить срібні ланцюги й не може виходити без них на вулицю аж до самого Дня Розділення. Але один день змінює все її життя.

    День Розділення раптово скасовують, і Ґолді, яка завжди була нетерплячою і сміливою, втікає, ризикуючи не тільки власним життям, але й життям тих, кого вона любить. У цьому хаосі вона натрапляє на таємничий Музей Данта, де зустрічає хлопчика Тоудспіта і виявляє страшні таємниці...

    "Місто брехні. Книга 2"

    Останні кілька місяців Ґолді Рот отримує листи з Музею. Вона має стати П’ятою Хранителькою. Але чи хоче вона цього?

    Минуло пів року після жахливих подій у місті Джуел. Здається, усе погане позаду, але коли Бонні — сестра Тоудспіта зникає, то друзі поспішають на порятунок.
Небезпека чигає на кожному кроці, і друзям доведеться згадати всі свої вміння, яких вони навчилися в Музеї Данта.

    Човен чкурнув, і вогні Джуела розчинилися в імлі. Усе попереду поглинула темрява...


10.
    Джонатан Окс'є — канадський письменник молодіжної літератури. "Нічний садівник" самостійна книга автора, що не входить до жодного циклу за яку Окс'є отримав канадську дитячу літературну премію TD і премію Канадської бібліотечної асоціації «Книга року для дітей».

    "Нічний садівник"

    За кислими лісами, у самій гущавині стоїть маєток Віндзорів. Уже багато років ніхто не наважується туди заїжджати. Місцеві обходять цей будинок десятою дорогою, а всякому, хто запитає дорогу до нього, кажуть, що звідти немає вороття. Але Моллі та Кіпу — дітям, які залишилися самі-самісінькі на цьому світі, — якнайшвидше потрібен притулок і трохи їжі. Попри всі перестороги та погане передчуття, вони все ж таки наважуються поїхати до маєтку. Дітям удасться там отримати роботу, але доведеться відкрити страшну таємницю сім’ї та зустріти Нічного садівника — дивного чоловіка, через якого вони не зможуть заснути…


    Отож, підліткова література охоплює цілий спектр жанрів та піджанрів, серед яких — реалістична проза, психологічна проза, фантастика, фентезі, готичний роман, графічний роман, роман у віршах, історичний роман, пригодницький детектив, романізована казка, любовний роман, роман-щоденник, технотрилери, кіберпанк тощо. Тож обирати є з чого, головне знайти напрямок, що відгукується конкретній дитині, а з цим радо допоможуть бібліотекарі, книгарні чи ж можна запитати вчителя літератури. Шукайте! І потрібна книга знайде вас.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами