Що почитати із мемуарного жанру?

    Сьогодні ми створили підбірку із десяти біографій/щоденників відомих особистостей, книги про яких побачили світ українською протягом останніх років. Обирали із різних галузей: акторство, наука, політика, мода, анімація, архітектура, мистецтво тощо. Для всіх поціновувачів мемуарів.


«Дивовижний світ Хаяо Міядзакі. Життя у мистецтві» автора С’юзан Нейпір

    «Дивовижний світ Хаяо Міядзакі» — книга про життя неперевершеного майстра, який подарував світові незвичне бачення японських мультфільмів. Видання описує не лише життя маестро, а й занурює читача в його творчість, розкриваючи дедалі глибші сенси в кожному з його творінь, і шукає відповідь на те, як він створює цей дивовижний, сповнений чуттєвості світ, що зачаровує кожного глядача. У книзі йдеться і про становлення аніматора, формування його життєвих і громадянських принципів, які він переніс і до фільмотворення. Автор досліджує та розкриває ідею кожного з його знаменитих аніме, розповідаючи про життєві події, які вплинули на створення того чи того сюжету, подорожує світом дитинства, який так майстерно створює двічі оскароносний геніальний Міядзакі і в якому впізнає себе навіть дорослий глядач.

ЧОМУ ВАРТО ЧИТАТИ КНИГУ «ДИВОВИЖНИЙ СВІТ ХАЯО МІЯДЗАКІ»
    Коли ми кажемо манґа або аніме, то згадуємо неперевершеного Хаяо Міядзакі і його чарівні мультфільми, що повертають нас у чарівні світи дитинства.

    «Принцеса Мононоке», «Віднесені примарами», «Долина світлячків», «Мій сусід Тоторо», «Мандрівний замок Хаула» — ці творіння Міядзакі входять до ТОП 100 кращих мультфільмів світу і подобаються не лише дітям, а й дорослим.

    Творчість цього митця має мільйони поціновувачів у всьому світі, герої його аніме популярні на усіх континентах, а сам маестро має безліч нагород, серед яких:

  • 2 оскари Американської кіноакадемії;
  • 8 премій Tokyo Anime Award;
  • 9 премій Mainichi Film Awards;
  • премія Берлінського кінофестивалю;
  • премія Венеційського кінофестивалю.
    У цій книзі професорка японознавства, дослідниця манґи та аніме С'юзан Нейпір заглиблюється в кожен із шедеврів майстра, розкриваючи феномен видатного режисера, світ його творчості та натхнення. Авторка викладає цікаві факти про становлення Хаяо Міядзакі, труднощі та злети і розповідає про секрети визначного успіху та популярності його творів.

«Друзі, коханки і велика халепа» автора Метью Перрі

    Дотепні й відверті мемуари від зірки «Друзів» про залаштунки мегапопулярного ситкому і своєї боротьби із залежністю

    ПРО КНИЖКУ МЕТЬЮ ПЕРРІ
«Привіт. Мене звати Метью, хоча ви, мабуть, знаєте мене за іншим ім’ям. Друзі називають мене Меті. Зараз я мав би бути мертвим»

    Так починається захоплива історія успішного актора Метью Перрі. Він розповідає про себе: від дитячих прагнень — до слави, залежності й одужання від неї після одного страшного інциденту, який міг би коштувати йому життя. Цю надзвичайну історію міг розповісти лише він — і лише він міг розповісти її так душевно, кумедно і до теплоти знайомо. Метью Перрі показує нам розбиту сім’ю, у якій він виріс (і був покинутий напризволяще), жагу визнання, яка привела його до слави, і діру в душі, яка не загоїлася навіть після здійснення найграндіозніших мрій. А ще він розлого розповідає про спокій, який віднайшов у тверезості, і ділиться враженнями від повсюдності «Друзів». Метью розповідає історії про акторів цього ситкому й інших зірок, які зустрілися йому на шляху. Перрі щиро, самосвідомо, яскраво і з коронним почуттям гумору змальовує боротьбу із залежністю, яка переслідувала його все життя, і пояснює, що підживлювало її, хоча й здавалося, що в нього було все.

    ДЛЯ КОГО ВИДАННЯ «ДРУЗІ, КОХАНКИ І ВЕЛИКА ХАЛЕПА»
    Для тих, кого цікавлять найтемніші дні актора Метью Перрі, його втрачене кохання та найближчі друзі. Книжка буде цікавою тим, хто цікавиться біографіями видатних постатей, а також для шанувальників серіалу «Друзі».

    ЧОМУ КНИЖКА МЕТЬЮ ПЕРРІ?

    «Друзі, коханки і велика халепа» — незабутні мемуари. Вони відверті й водночас приголомшливі, а ще стануть помічними для людей, яким важко залишатися тверезими. Шанувальники Перрі чекали саме на таку безкомпромісно чесну і зворушливу книжку, з якої можна добряче пореготати.



    «По той бік чарівної палички. Магія і хаос мого дорослішання» автора Том Фелтон

    Дитинство Тома Фелтона було зовсім не звичайним. У дванадцять років він опинився в центрі уваги, коли отримав культову роль чарівника Драко Мелфоя у фільмах про Гаррі Поттера.

    У книжці «По той бік чарівної палички» він відверто та з фірмовим гумором розповідає історії про свої перші прослуховування та ролі, про те, як отримав роль Драко, про пригоди на знімальному майданчику «Поттеріани» і про людей, з якими потоваришував за десять років зйомок фільмів. Також Том Фелтон розмірковує про переваги й недоліки слави та про те, як було складно зорієнтуватися у дорослому житті після закінчення зйомок.

    «По той бік чарівної палички» Тома Фелтона — кумедна та зворушлива книжка, яку варто прочитати кожному фанату Гаррі Поттера.


ЧОМУ ВАРТО ПРОЧИТАТИ КНИЖКУ «ПО ТОЙ БІК ЧАРІВНОЇ ПАЛИЧКИ. МАГІЯ І ХАОС МОГО ДОРОСЛІШАННЯ»?
    Книга, що дає можливість зазирнути за лаштунки життя Тома Фелтона — від архівних моментів на знімальному майданчику в ролі Драко Мелфоя до викликів дорослішання в центрі уваги.
    Том Фелтон розповідає про злети та падіння у світлі слави та пошук шляхів у житті після такого важливого і доленосного досвіду.
    У книзі Фелтон розмірковує про свій досвід роботи з такими великими зірками, як Алан Рікман, сер Майкл Ґембон, дама Меґґі Сміт і Ральф Файнс (включно з обіймами Волдеморта).



«Шалено, глибоко. Щоденники Алана Рікмана» автора Алан Рікман

    Читати «Шалено, глибоко» — це як перебувати за лаштунками життя Алана Рікмана: дивитися на професора Северуса Снейпа з «поттеріани», Ганса Ґрубера з «Міцного горішка» й полковника Брендона з «Розуму і почуттів». Але не тільки актора, а й режисера, чоловіка, друга, мандрівника. Не на образ, а на справжнього Рікмана. Бо образ — це завжди чиєсь спотворене дзеркало.

    Його сприймали як пихатого аристократа — а він з юності був відданий лейбористським ідеалам і скептично ставився до умовностей британського роялізму. Його вважали актором, перед чиєю харизмою не встоїть жодна жінка, — а він пів століття був непохитно вірний Рімі Гортон.

    Він був не таким, як його уявляли. А яким? Збагнути це допоможуть 26 щоденників, які Рікман вів від 1993 року й до смерті у 2016-му. Шалено, глибоко, іронічно, щиро. Де не кожен день — свято, але кожен — життя.

    ДЛЯ КОГО ВИДАННЯ «ШАЛЕНО, ГЛИБОКО»
    Для найширшого кола читачів. Книжка буде цікавою тим, хто захоплюється біографіями видатних постатей, а також шанувальникам серії фільмів «Гаррі Поттер».

    ЧОМУ КНИЖКА АЛАНА РІКМАНА?
    Щоденники Алана Рікмана дають унікальну інформацію про його публічне та особисте життя. Читати їх — наче слухати його розмову з близькою людиною. Ви познайомитеся не тільки з неперевершеним професійним актором, а й із другом, мандрівником, шанувальником, режисером, ентузіастом — яким він був за кадром.




«Це Ґауді» автора Моллі Клейпул

    Архітектурні творіння Антоніо Ґауді визначають міський ландшафт Барселони, вони революційні за інженерією і дивовижні за простором.

    За життя Ґауді здобув репутацію божевільного святенника. Та насправді він був художником-майстром у вищому сенсі цього слова, генієм, якого надихала природа і божественне начало, а також каталонська культура, яку він відстоював протягом усього життя.

    Ця книжка — популярний життєпис Ґауді, доповнений ілюстраціями та світлинами його витворів.





«Американський мрійник. Моє життя у фешн-індустрії» авторів Томмі Гілфіґер, Пітер Ноблер

    Це історія про хлопця з провінційного містечка, який виріс у багатодітній родині і завжди знав, ким хоче стати. Почалося все з любові до спортивної форми. Проте найбільше його зачаровували бренди. Саме тому Томмі Гілфіґер із друзями відкриває свій магазин, одягає усю школу в хіпстерський одяг і пропонує новий стиль життя. Завдяки відчуттю моди і трендів колекції майбутнього дизайнера ставали суперпопулярними у брендових магазинах. І вже за кілька років мрійливий хлопець з містечка Ельміра стає не лише автором культових речей, а й революції в тогочасному маркетингу.

    ДЛЯ КОГО КНИЖКА «АМЕРИКАНСЬКИЙ МРІЙНИК»
    Для тих, хто захоплюється Томмі Гілфіґером і хоче дізнатись, як сформувалась особистість законодавця моди, чому він прагнув бути завжди на крок попереду, як наважився на поєднання культур і запровадив нові правила в світі моди.


ЧОМУ ВАРТО ПРОЧИТАТИ ЦЮ КНИГУ?
    У цій книжці Томмі Гілфіґер разом із письменником Пітером Ноблером розповідає про своє життя, про ідеологію та історію створення бренду. Разом із авторами ви поринете у світ мрійника, чия любов до спортивної форми, запаху шкіряного одягу та відчуття прекрасного стали поштовхом до створення унікального стилю, в якому музика й мода доповнюють одна одну. Історія про по-особливому талановитого хлопчика, який був не надто успішний у навчанні, але став легендою модного світу — Томмі Гілфіґера, звучить щиро й зворушливо. 


«Запасний. Мемуари принца Гаррі» автора Принц Гаррі

    Смерть принцеси Діани сколихнула весь світ, та найбільший відбиток вона залишила в житті її синів. Образ двох дітей, які йдуть за труною матері, зворушував. Публіка гадала: як складеться майбутнє принца Вільяма і принца Гаррі, які шляхи вони оберуть у житті.

    І ось перед нами емоційна й відверта відповідь — історія Гаррі, розказана ним самим. Від безтурботного дитинства до втрати матері, від служби в армії і бойового досвіду до посттравматичного синдрому, від зустрічі з Меган до складного рішення відмовитися від королівських регалій і обов’язків. Це історія принца з перших вуст.

    Хтось із читачів підтримає Гаррі, хтось навпаки — вважатиме його зарозумілим егоїстом, але це видання нікого не залишить байдужим.

    «Запасний» — цікаве запрошення за лаштунки королівського блиску і розкошів. Так Букінгемський палац бачать його мешканці.





«Оппенгеймер. Тріумф і трагедія Американського Прометея» авторів Кай Берд, Мартін Шервін

    У пустелі Нью-Мехіко 16 липня 1945 р. таємно підірвали першу атомну бомбу. Вражений руйнівною силою свого творіння, Дж. Роберт Оппенгеймер, керівник Мангеттенського проекту, відтоді затявся боротися проти розробки водневої бомби та не допустити ядерної війни. Утім подальші випробування зброї масового ураження на містах Хіросіма й Нагасакі звели нанівець усі його старання.

    Оппенгеймера підозрювали в тому, що він комуніст і шпигун СРСР. Він зазнав утисків і переслідувань з боку ФБР і мусив полишити будь-яку громадську діяльність. Його приватне життя так само зазнало втручань: його телефон прослуховували, дружину Роберта виставляли запійною п’яничкою, а йому приписували низку позашлюбних стосунків і з жінками, і з чоловіками. І так само, як створення атомної бомби знищило Оппенгеймера як науковця і публічну персону, ще жахливіша бомба знищила його тіло й розум. І цю бомбу він утримував у собі до останньої хвилини, намагаючись не допустити тепер уже індивідуальної катастрофи.

    Лише 1963 р. президент Кеннеді реабілітує його, і завдяки цьому постать Оппенгеймера набула іншого значення для усього світу.

    Книга «Оппенгеймер. Тріумф і трагедія Американського Прометея» є втіленням 30-ти років інтерв’ю з родиною, друзями й колегами Оппенгеймера, пошуків у файлах ФБР, результатом аналізу записів промов і допитів, знахідок приватних документів. Скрупульозна біографія, у якій означено засадничі для наукового світу й історії загалом віхи життя найвідомішого вченого свого покоління, однієї зі знакових постатей ХХ ст., для якої тріумф і трагедія міцно переплелися гордієвим вузлом.



«Будь корисним. Сім життєвих правил» автора Арнольд Шварценеґґер

    П’єса «Арнольд» у трьох діях: «Бодибілдер», «Актор», «Губернатор». Для багатьох глядачів здавалося, що на цьому кінець. Відкритий трагічний фінал, де геній, що мав усе, лишився ні з чим.

    Але ні: Шварценеґґер дописав четверту дію — про чоловіка, який об’єднав три попередні ролі, щоб позитивно впливати на інших, змінювати світ. Ось чому ця книжка називається «Будь корисним» — це кредо Арнольда й найкраща порада, яку він отримав від батька.

    ДЛЯ КОГО ВИДАННЯ «БУДЬ КОРИСНИМ»
    Для найширшого кола читачів. Книжка буде цікавою тим, хто захоплюється біографіями видатних постатей, а також шанувальникам Арнольда Шварценеґґера.


ЧОМУ КНИЖКА АРНОЛЬДА ШВАРЦЕНЕҐҐЕРА?
    Арнольд ділиться інструментами, що допомогли йому досягти справжньої мети в житті. Завдяки ясному баченню, масштабному мисленню, старанній роботі, прямому спілкуванню, гнучкому вирішенню проблем, неупередженій цікавості й прагненню віддавати в борг він став тим, ким є. А надихав його один урок, який він отримав від батька: будь корисним. Спойлер: це книжка не про солодкий успіх, а про спроби, перемоги й невдачі. Про деякі факапи Арнольд розповідає вперше. 


«Я чую тебе. Сплетіння доль Катерини Білокур та Оксани Петрусенко» автора Олена Волинська

    Цей роман — лірична історія життя двох видатних жінок: художниці Катерини Білокур і співачки Оксани Петрусенко.

    Катерині не дозволяли вчитися й малювати, а вона не мислила себе без малюнка — сховавшись від усіх, розмальовувала химерними птахами вкрадене в мами полотно. Оксана в чотирнадцять мусила піти працювати, щоб утримувати маленького братика й усю сім’ю. Нелегкі перипетії життя були постійною перепоною їхній творчості.

    Зрештою долі жінок переплелися. Майбутня художниця написала Оксані Петрусенко листа зі своїм малюнком — зламаною гілкою калини. Співачка була вражена поєднанням кольорів і відтінків, а ще болем, що струменів через зображення. Так у житті Катерини Білокур розпочався новий етап, що приведе її до слави.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами