Букблогінг бібліотек: просування українських книг у соцмережах

    Книжковий блогінг для бібліотек - це одночасно про промоцію книг, розвиток сторінки, сайту, блогу в інтернеті, задіювання креативності та часу для підготовки якісного візуального і текстового контенту. Букблогінг вимагає чіткого розуміння потреб закладу, складу його аудиторії та готовність персоналу працювати SMM-менеджерами.


  Окрім очевидного збільшення об'ємів роботи, книжковий блогінг одночасно є рішенням проблеми наявності блогу у бібліотеки. Якщо заклад має вдосталь новинок для активного ведеться букблогу або ж орієнтується у книжковому ринку України, то зможе наповнювати блог загальнодоступною інформацією, систематизуючи її під візуальний супровід. 


    Ознайомившись з презентацією бібліотекар усвідомить виклики кожної соцмережі для ведення букблогінгу закладу. Серед наведеного лише Rork - читацький щоденник, та й він може позитивно прислужитися для книжкової промоції й об'єднання аудиторії.

По-перше, навіщо бібліотеці книжковий блог?

    Як всім відомо, наразі закладам культури рекомендується мати власний блог. Чим заклад його наповнюватимете справа ваша, головне, щоб був. Для бібліотеки книжковий блог - мов чарівна паличка, наша гавань і спеціалізація, де кожен працівник вільно знається на темі, а отже його зможе вести кожен, а не тільки визначена особа. До того ж, букблог можна долучити як один із елементів плану бібліотеки для реалізації СТРАТЕГІЇ розвитку читання на період до 2032 року “Читання як життєва стратегія”.

По-друге, яку платформу обрати?

    Залежить від працівників і їхньої обізнаності з соцмережами. Кожна з них матиме плюси й мінуси у користуванні, головне розуміти основні моменти наповнення і поширення вашого блогу, щоб він не працював у "тишу". Найефективнішою платформою для бібліотек нині є Тік Ток. Ознайомтеся зі статтею Феномен ТікТоку і його можливості для бібліотек, якщо досі цього не зробили.

    Оптимальним для букблогінгу є інстаграм. Він дає можливість вести блог на відокремленій платформі й одночасно легко репостити дописи в фейсбук: на сторінку закладу, у книжкові групи й об'єднання тощо. Він досить простий у користуванні, не потребує додаткових навичок, таких як монтаж відео для Ютубу, Тік Току.

Поради для букблогу в інстаграмі:

1. Продумуйте композицію фото з книгою завчасно. Інстаграм - соцмережа красивих фото і тут треба постаратися не "просідати". 

2. Тегайте видавництво, автора, перекладача книги, на яку пишете відгук чи ж рекомендацію для прочитання. Як позначити (тегнути) видавця? З'ясуйте як видавництво підписане в соцмережі (наприклад, Vivat), підпишіться на його сторінку, поверніться до власного допису і використайте равлика @Vivat - при збереженні тексту допису в інсті назва видавництва стане посиланням на сторінку видавця.

3. Пишіть щирий відгук/рекомендацію. Емоційний і плинкий як вода. Не вивіряйте, не ріжте слова, викиньте патетику.  

4. Структуруйте абзаци. Це допомагає полегшувати сприйняття написаного, та й візуально робить текст приємнішим.

5. Використовуйте гештеги. Вони розширюють доступ до вашого допису у межах інсти.

6. Репостіть дописи в читацькі спільноти. Наприклад, у фейстук-спільноту Враження UA, Зараз я читаю... тощо.

7. Якщо у бібліотеки є сайт, визначте окрему рубрику під репости вашого блогу і дублюйте на нього інформацію.

8. Кооперуйтеся з іншими закладами, блогерами, блогами, щоб вашу рекомендацію побачило якнайбільше читачів. 


    Goodreads - платформа читачів із усього світу. Для ведення блогу потрібно зареєструвати обліковий запис та кинути собі виклик: скільки книг прочитаєте за рік? Для Goodreads не потрібно робити фото. Платформа вже їх має, у рідкісних випадках відсутності книги, бібліотекар Goodreads додасть її до каталогу за вашим запитом. Відгуки з гудрідсу українські видавництва використовують, щоб орієнтуватися у читацьких інтересах. Їх також можна поширювати на різні соцмережі і таким чином рекламувати свій контент. Але зважаючи на повністю анломовний інтерфейс платформи, масового поширення в Україні, соцмережа поки не отримала, тож зважайте на це.

    З Ютубом більшість із нас знайомі. Для ведеться відеоблогу потрібно багато часу на монтаж і написання сценарію. Чим краща картинка і звук - тим більша вірогідність популярності контенту. Ютуб достатньо складний насамперед акторською грою і потребою триматися на камеру. Він кидатиме виклики часозатратою окремо для сценарію, підготовки образу ведучого, зйомки і годин перегляду і монтажу відзнятого матеріалу. Платформа має безліч відеоуроків як почати вести блог на You Tube і не потребує окремого коментування.

    Окремий пункт ведення блогу, це письмовий блог на блогінгових площадках, а не на соцмережах, як от Blogger.com, LiveJournal, Telegram тощо. Тут основне вміння бібліотекаря продумати концепцію і вміння писати про книги.

    Букблогінг важливий пункт виселення російського книжкового контенту з українського інфопростору. Тож не лінуйтеся творити блоги й писати про книги. +1 ваш допис про українську книгу це -1 допис на російську у нашого користувача. Вже цього достатньо, щоб поступово розвивати букблог, робити помилки, зростати і навчатися, адже саме так і твориться якісний місцевий контент.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Твори по шкільний програмі з української і зарубіжної літератури

7 креативних ідей для вашої бібліотеки

Бібліотеки до Національного тижня читання: перелік онлайн можливостей зі прикладами